Какво трябва да знаем, преди да купим лаптоп

С тази статия ще се опитам да помогна на бъдещите притежатели на лаптопи. С все по-голямото навлизане на високите технологии в живота ни, почти всеки се замисля за закупуването на компютър, таблет или лаптоп. Предлагането е огромно, буквално ни залива море от информация, реклами.

Всеки търговец на компютърна техника се опитва да ни убеди, че може да ни предостави най-доброто за нашите нужди. Това разбира се, донякъде е така, но мисля, че основното е самите ние да сме наясно от какво имаме нужда и какво ще ни вържи работа. Целта е да направим максимално удачния избор, като същевременно с това не платим по-голяма цена от необходимото. Отдолу ще изброя основните въпроси, на които трябва да си отговорите с кратки разяснения.

1. За какво ще ползвате лаптопа? На пазара има огромно предлагане на лаптопи за различни цели. С настъпването на икономическата криза, производителите започнаха да предлагат доста по-бюджетно ориентирани решения. Например модел от по-нисък клас лаптоп Toshiba може да бъде закупен на цена под 700 лева с ддс. Това беше немислимо допреди 3 години. В този ред на мисли, ако ползвате лаптопа само за текстообработка, гледане не филми и браузване е абсолютно ненужно да давате повече пари, защото така или иначе не можете да оползотворите ресурса му.

Ако искате да играете игри или да ползвате тежки графични приложения, тогава е оправдано да закупите машина от по-виско клас.

2. Дали ще работите повече на място или ще ползвате компютъра в движение?

Ако го ползвате повече на място, можете да си купите лаптоп с по-голям екран, които е съответно и по-тежък. Ако ще го носите повече е редно да си вземете по-лек лаптоп, който ще е по-удобен за разнасяне.

Другото нещо, което е от значение, е животът на батерията. За лаптопи, които ще се ползват повече на път е необходимо батерията да издържа по-дълго.

3. Не на последно място трябва да прецените горе-долу колко време ще го ползвате, преди да си купите нов, за да съобразите гаранционния срок. Някои лаптопи са с 1 година гаранция, други марки предлагат до 5 години.

В общи линии, това са основните неща. Надявам се, да съм бил полезен!

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *