Какво представлява остеопорозата и как да се предпазим от нея?

Остеопорозата е заболяване на костите, в резултат но което намалява костната плътност и това причинява множество фрактури. Това заболяване се среща все по-често и е разпространено както при мъжете, така и при жените.

Ето защо е необходимо да се знаят начините, които могат да предотвратят появата на тази болест. Промяната в начина на живот, прилагане на здравословна и балансирана диета съчетана с физически упражнения, може да предотврати загубата на костна маса и риска от появата на остеопороза.

С наближаването на 30 годишна възраст хората започват да губят костна плътност. Нивата на костна плътност се определят генетично и със сигурност имат влияние върху развитието на остеопорозата. Загубата на костна тъкан може да се ускори поради неподвижност в една по-напреднала възраст.

При по-възрастните пациенти може да се наложи да се промени начина на живот за да се намали загубата на костна тъкан. Такива промени могат да включват здравословно хранене с храни богати на калций и витамин D, съчетани с подходящи физически упражнения.

При жените в етап на менопауза процеса на загуба на костна тъкан е ускорен, поради намалените нива на естроген в организма. Тази загуба на костна тъкан може да бъде до 20% през първите 5 – 6 години на менопауза, а след това продължават да губят костна тъкан в размер на около 1% годишно.

За всички хора е важно да се постигне най-високото ниво на костна плътност и да се фокусира върху поддържането на костите, като се води един здравословен начин на живот още от ранна възраст. Генетиката, оказва влияние върху размера на костната плътност. Ако има член от семейството, който е бил жертва на костна фрактура, препоръчително е да посетите специализираните кабинети където да се подложите на тест за костна плътност.

Това ще определи какъв е риска да заболеете от остеопороза и трябва ли да се направят някои промени в начина ви на живот. За да се предотврати появата на това ужасно заболяване, трябва да се води активен живот и да бъдете информирани за да можете да направите своя избор.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *