Рискове от консумация на шоколад при бременност

Много от бременните жени се опасяват да консумират шоколад, въпреки че го обожават. Яденето на шоколад има многобройни ползи за здравето, но в тази статия ще ви разясня рисковете, които се крият зад това изкушение по време на бременност.

Рискове от преяждане с шоколад при бременност

Въпреки многото полезни ефекти на шоколада, още при първите признаци за бременност количеството му трябва да бъде намалено, за да не се окаже негативен ефект върху бебето. Голямото количество шоколад означава и повишен прием на кофеин, който може да причини проблеми както на плода, така и на майката. Някои от страничните ефекти от прекомерната консумация на шоколад са следните:

  • Високото съдържание на кофеин може да наруши механизма на тялото за усвояването на желязо и така да се стигне до недостиг от този елемент, който отговаря за правилното развитие на плода.
  • Киселините в стомаха са често срещано явление при бременност, като прекомерната употреба на шоколад може да влоши този проблем още повече.
  • Голямото количество шоколад води до намаляване притокът на кръв към матката, което означава, че до бебето ще достигат по-малко количество кислород и хранителни вещества.
  • В по-късен етап от бременността повишеният прием на кофеин може да се отрази на моделирането на времето за сън на бебето след раждането.
  • Кофеинът може да има неблагоприятно въздействие върху растежа и развитието на бебето и това да доведе до проблеми като ниско тегло при раждането или наличието на вродени дефекти.

Надявам се, че с тази статия съм ви помогнал да разберете негативните ефекти от прекаляването дори с такава вкусотия като шоколада по време на бременността. И все пак има и добра новина... за да получите максимални ползи от консумацията му, избирайте черен, с ниско съдържание на мазнини, с отлично качество, тъй като в такъв вид се съдържа голямо количество желязо и флавоноиди (антиоксиданти).

Дори и в този случай яжте умерено (не повече от половин шоколад на ден). Стойте настрана от млечни шоколади, шоколадови бонбони, които са богати на захар, калории, мазнини и добавки, тъй като това не е полезно нито за вас, нито за бебето. Така, че бъдете внимателни!

споделяне на връзка

Едно мнение по „Рискове от консумация на шоколад при бременност

  1. Тук се говори за ПРЕКОМЕРНА употреба на шоколад. Ами ПРЕКОМЕРНАТА употреба ва каквото и да било е вредна и без жената да е бременна. Сега да се върнем на въпроса: С какво е вреден шоколадът за бременната жена? И къде видяхте ВИСОКО съдържание на кофеин?
    Нещо статията не ми беше полезно говоряща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *