Брюксел най-много държи на прозрачността на финансовите канали

Одиторите в Брюксел, от които зависи одобрението и инвестирането по европейски програми в новия програмен период 2014-2020 година, спират Оперативна програма „Регионално развитие“, поради проблеми с обществените поръчки а преди 6 месеца беше спряна и Оперативна програма „Околна среда“.

Тя беше спряна ноември миналата година, като беше изтъкната същата причина и бяха начертани мерки, които трябваше да бъдат взети. Управляващите програмата наложиха парични корекции на общините по проекта. Българският държавен орган „Одит на средствата от ЕС“ направи преглед и се натъкна на елементарни и груби грешки, направени от управляващия орган, с които се налагат парични санкции.

Някои договори са се повтаряли по два пъти, а в някои изречения е липсвал глагол. Може да следите с обективен поглед събитията, новините и прогнозите, свързани с всички проблеми, отнасящи се до европейски програми на Приорити ООД.
След отпадането на цели общини от проекта и редуциране на паричните суми ЕК все още не дава достатъчно информация по въпроса за "Околна среда" и лаконично отговаря, че българските власти дължат още информация.

Това ни кара да мислим, че единствено нашите местни власти не са в състояние да се справят с елементарната задача да излязат с решение и да го аргументират, а властите от останалите членки на ЕС никога не биха имали този елементарен проблем. Брюксел не може да нямат вече задни мисли за некомпетентното ниво на нашата администрация и по решението си за „Регионално Развитие“, защото същата евро дирекция ще ни отговори и там.

Какво може да се очаква освен, че и третата Оперативна програма „Конкурентоспособност“ ще я сполети същата участ, тъй като е в същата европейска дирекция, макар че тя не касае обществени поръчки. Такива поръчки и то на малки общини изобилстват в програмата за развиване на селските райони. Там ударът има риск да бъде много болезнен, защото касае много и малки общини, тъй като в Брюксел най-много се държи на чистотата на паричните канали.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *