Всичко, което трябва да знаете за ламинирания и дървен паркет

Знаете ли каква е разликата между ламинат и естествен паркет? Нека разгледаме предимствата и недостатъците и на двете в пет различни аспекта, споделени от специалистите в търговията с паркети от leros.bg.
паркет

ТЕХНИЧЕСКИ СВОЙСТВА:

Има два вида настилки от дърво: подови настилки от твърда дървесина (цели дървесни дъски) и инженерни настилки от твърда дървесина (няколко слоя дърво, комбинирани за повишаване на трайността и стабилността, и намаляване на риска от подуване и свиване, поради промени в температурата и влажността).
Ламинираният паркет се състои от няколко слоя, слети в процеса на ламиниране. Той има покритие, което е подсилено с алуминиев оксид, вътрешна сърцевина от дървесни влакна и декоративен слой хартия. Тази хартия определя вида на пода. Повечето ламинирани паркети са с дървесни дизайни, но ще намерите и такива, имитиращи бетон, плочки и още по-нестандартни дизайни.

ЦЕНА:

Цената на естествения паркет варира в зависимост от вида дърво - колкото по-екзотично е то, толкова по-скъпо е. Настилката от дърво обаче има изключително дълъг експлоатационен живот, ако е добре поддържана.
Ламинираната настилка има сърцевина, която е много по-евтина от масивната дървесина. И двата вида паркет можете лесно да монтирате сами, благодарение на система за кликване.

ТРАЙНОСТ:

Ламинираният паркет е силно устойчив на драскотини, натиск, удари, замърсявания, течности, слънчева светлина и топлина, и в повечето случаи се предлага с гаранция за цял живот.
Подът от дърво е по-мек от ламината и малко по-податлив на драскотини, удари, разливи и слънчева светлина. Въпреки това дървото има естествен чар, на който е трудно да се устои. Подовите настилки от дърво са предварително покрити със 7 слоя лак или 3 слоя масло, за да се осигури максимална защита.

ВЛАГА:

И дървото, и ламинатът съдържат истинско дърво. И дървото не се справя много добре с водата. И все пак специалистите са разработили ламиниран под, който съчетава устойчиво на влага тяло със здрава, плътна заключваща система за щракване и покритие, което прави дъските и скосяването между тях по-водоустойчиви от всякога.
Това означава, че ламиниран паркет е подходящ за всяка стая, включително кухнята и банята. Дървесината е органичен материал, който реагира на колебанията във влажността и е по-малко подходяща за кухнята или банята.

ПОДДРЪЖКА:

Дървеният под изисква сериозна поддръжка, за да запази красотата си. В допълнение към обикновеното почистване, той също така трябва да се третира редовно с почистващите продукти на производителя, а за някои видове дървени подове трябва да се използва и поддържащо масло. 
Подовите настилки от ламинат се обработват повърхностно, така че да се премахне мръсотията. 

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *