Храни за деца с антиоксиданти и желязо

Антиоксидантните хранителни вещества, включително витамини С и Е, бета-каротин и селен минерална, получават много внимание, заради своя потенциал да премахват хроничните заболявания при възрастни и деца. Освен това те оредотвратяват рак и сърдечни заболявания. Въпреки че техните свойства са все още в процес на проучване, специалистите смятат антиоксидантите за "супергерои" на хранителните вещества, които задължително трябва да присъстват в храненето за деца.

Антиоксидантите се борят с въздействието на свободните радикали. Свободните радикали са продукти на нормалната обмяна на веществата, които се формират, когато децата са изложени на мръсен въздух, цигарен дим или силна слънчева светлина. Когато свободните радикали се натрупват, те могат да увредят ДНК, генетичният план за клетъчно размножаване, както и други части на клетката.

Антиоксидантите могат да дадат на имунната система на детето Ви силен тласък. Тъй като те не се предлагат на хапчета, храни с високо съдържание на антиоксиданти трябва да се съдържат в детската кухня. Такива храни са: ярко оцветените плодове и зеленчуци, включително боровинки и други горски плодове, броколи, спанак, домати, сладки картофи, пъпеш, череши, моркови.

Друга важна съставка, която трябва задължително да присъства в детската кухня, е желязото. Вашето дете се нуждае от него, за да расте. Червените кръвни клетки се нуждаят от желязо, което да пренася кислорода до всяка клетка в тялото. Желязото играе роля и в развитието на мозъчните функции. Желязото е от толкова решаващо значение за развитието на мозъка, че негативните ефекти от дневния му недостиг могат да бъдат необратими, дори когато недостигът е малък.

Недостигът на желязо е най-честият хранителен дефицит в някои страни и засяга най-вече бебетата, малките деца и жени в детеродна възраст. Малките деца са изложени на риск, защото те растат много бързо, а понякога детското хранене не е съобразено с този факт. Тийнейджърките трябва да компенсират месечните загуби на кръв с богати на желязо храни или хранителни добавки. Недостигът на желязо може да доведе до анемия.

Желязото може да се открие както в животинските, така и в растителни храни. Животинските продукти, като пилешкото месо и морски дарове, снабдяват организма с хемо желязо – този вид желязо се абсорбира най-добре от тялото. Растителните храни, като спанак, бобови растения, хляб, зърнени храни, тестени изделия, ориз осигуряват на организма нехемо желязо.

Осигурявайки необходимото количество антиоксиданти и желязо на децата си, Вие им гарантирате здравословен растеж и ги предпазвате от нежелани болести и проблеми.

Този калкулатор ще ви помогне да определите оптималния хранителен режим за дете с нормално тегло. http://calculator.danonino.bg/

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *