Диета при високо кръвно налягане

Хипертонията или по-известна като високо кръвно налягане е състояние, при което систолната граница достига до 140 mmHg или над тази стойност, докато диастолното налягане надхвърля 90 mmHg. Съществуват много причини за появата на хипертония, като например стрес, затлъстяване, тютюнопушене, неправилен начин на живот, различни заболявания и други.

Хората, които са застрашени от високо кръвно веднага трябва да потърсят мерки за понижаване му, тъй като превръщането в хроничен проблем ще доведе до различни усложнения като заболявания на сърцето и сърдечен удар. Въпреки, че могат да се открият доста лекарства за понижаване на кръвното, всеки засегнат от болестта е добре да предпочете естественият начин за справянето с нея.

Съществува диета, която е един от най-ефективните методи за понижаване на кръвното налягане както при мъжете, така и при жените. Ще ви покажа по-голямата част от храните, които са силно препоръчителни за консумация и онези, които трябва да избягвате:

Плодове – праскови, авокадо, банани, портокали, манго, пъпеши, кайсии, ананаси, грозде, ягоди, мандарини, фурми и стафиди.

Зеленчуци – артишок, фасул, броколи, моркови, грах, спанак, домати, зеле, патладжан, къдраво зеле, тиква и ряпа.

Ядки и семена – бадеми, орехи, слънчоглед, леща, като те не трябва да са осолени.

Зърнени – пшеница и всички останали житни растения и овесени ядки.

Месо, птици и риба – крехки меса и всички видове риба, неосолено свинско месо, но без мазнини.

Млечни продукти – ниско-маслени млечни продукти и кисело мляко и обезмаслено мляко.

Други – сосове с ниско съдържание на натрий (за предпочитане и без консерванти), всички подправки, лимонов сок, зелен и билков чай и големи количества вода.

Храните посочени по-долу са тези, които трябва да се избягват:

  • Солени храни, чипс и други пържени храни
  • Сушени, пържени и пушени меса
  • Пълномаслено мляко, сирене, масло и маргарин
  • Бял хляб, бял ориз, бели спагети и картофи
  • Консервирани храни като сосове, кисели краставички и кетчуп
  • Алкохол и газирани напитки

Варени зеленчуци на пара, супи, салати, ориз със зеленчуци, крехки меса, сандвичи от пълнозърнест хляб с пилешко и други са някой от най-добрите храни, които можете да включите в дневното си меню за понижаване на кръвното. Освен диетата, вие също трябва да спортувате редовно, да спрете пушенето и консумацията на алкохол за да избегнете усложненията причинени от хипертонията.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *