Електрическа бормашина срещу винтоверт: Каква е разликата?

Когато става въпрос за ремотни дейности в дома, бормашината е един от най-често използваните инструменти. Но винтовертът е може би подобрената му версия, чието добавяне към Вашия арсенал трябва да обмислите.

Електрическата бормашина и винтовертът са сходни инструменти: изглеждат почти по един и същ начин и са способни да завиват винтове в различни материали. Въпреки това, с винтоверт работата е много по-лесна.

Какво прави винтовертът

Ето основната разлика: винтовертите използват същото въртеливо движение, което и електрическите бормашини, но докато движите надолу винта, винтовертът произвежда и странични ударни действия. Това улеснява прокарването на винтове в здрави материали и предотвратява изплъзването на задвижващия бит, което би могло да разкъса главата и да разруши винта.

Ако някога сте виждали винтоверт в действие, то вероятно сте забелязали че издава наистина силен, повтарящ се шум от щракване. Това е шумът от ударното му действие и се случва десетки пъти в секунда, в зависимост от това колко бързо движите винта.

С електрическа бормашина обикновено трябва да приложите много натиск, за да предотвратите подхлъзването на задвижващия бит, но ударното действие на винтоверта предотвратява това.

Винтовертите също така са чудесни за премахване на упоритите винтове или болтове, чрез обръщане на посоката им на въртене. Ударното действие може да улесни премахването на крепежните елементи, които са корозирали.

Какво не могат да направят винтовертите

Ако в крайна сметка си купите винтоверт, важно е да знаете, че има няколко малки недостатъци, в сравнение с бормашините.

Първо, не трябва да се използват за прецизно пробиване - вашата електрическа бормашина винаги ще се справя по-добре, тъй като не ви трябва ударно действие при пробиване. 

Електрическите бормашини имат две предавки: една, която е по-бавна, с по-голям въртящ момент за завинтване на винтове, и втора скорост, която е по-бърза за пробиване на отвори. Винтовертите имат само една предавка, така че трябва да сте малко по-прецизни с пусковия механизъм с променлива скорост.

Използвайте и двете за най-добри резултати

Противно на това, което си мислите, бормашината и винтовертът действително се допълват, вместо да се конкурират, така че е най-добре да имате и двата инструмента в кутията си, ако е възможно. Ако все пак трябва да избирате един от тях и той предимно ви трябва да за завинтва тогава заложете на качествен модел винтоверт от Bagira.bg, където ще откриете богат избор на модели с гарантирано качество от топ производители.

бутон за социални мрежи