Огледалата и Залата на смеха в града на липите

Залата на смеха се намира на територията на парк Аязмото в Стара Загора. Години наред тя забавлява старозагорци с кривите си огледала и се смята за едно от интересните места в града на липите. Тя е общински обект с испанско оборудване. В нея са поместени 10 криви огледала, а последното е нормално. То се намира до изхода и е такова, за да могат посетителите да напуснат залата в своя нормален външен вид.

Царството на кривите огледала е място за смях и веселие не само сред децата. Като влезете тук, ще видите и много възрастни да се забавляват, оглеждайки причудливите си форми върху отразяващите повърхности. Залата на смеха в града на липите посреща първите си посетители през 1968 г. с билети на много ниски цени. Днес тя е една от атракциите в града и едно от най-посещаваните от туристи места.

Кривите огледала са повод за много забавление и смях, но нека се спрем и на историята на огледалото. В далечното минало, преди човек да е способен да създаде огледало от стъкло, огледалата са се правили от мед, калай, сребро и други метали. Сидон изобретява първото стъклено огледало през първия век на новата ера.

През 19 век е открил и химическия процес на покриване на стъклото със сребърен слой. Това дава началото на модерното производство на огледалата. Днес те се правят от разтопени тънки сребърни или алуминиеви пластове върху плочка вакуумирано стъкло.

Днес огледалото се е превърнало в част от нашия живот. То присъства в интериора на всяко жилище и на много обществени места и сгради. На него се гледа като на модерно интериорно решение, създаващо оптическата илюзия за простор и светлина в помещението, където се намира.

Освен като част от бита ни, огледалото се свързва и с различни поверия. В миналото се е смятало, че то е дар от дявола. Вероятно всеки от вас е чувал за суеверието, че счупеното огледало носи 7 години нещастие. Смята се, че счупените парчета се отразяват и на душата и тя страда.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *