Зимни гуми – Често задавани въпроси и техните отговори

  1. Какво прави зимните гумите различни от другите модели?
  2. Гумите за сняг, познати още като зимни гуми , имат шарка на протектора, специално разработена за разкопаване и преминаване през сняг и лед. Плюс това са направени от по-меки материали, които запазват гъвкавостта си в студено време, осигурявайки по-добро представяне на гумата по пътя. Летните гуми стават твърди и крехки при ниски температури. Поради тази причина, зимните гуми поддържат по-добро сцепление на снежни и заледени повърхности, отколкото гумите за всички сезони или летните модели. Сцеплението е от решаващо значение, не само за да се избегне закъсване, а и за да се гарантира, че колата ще може да спре и да се управлява безпроблемно. Специалните технологии за безопасност, като антиблокиращи спирачки, електронен контрол на стабилността и задвижване на всички колела, не могат да вършат работата си, ако гумите не поддържат добро сцепление с пътната настилка. Затова и специалистите в търговията със зимни гуми от Ogi.bg препоръчват задължително да се използват само качествени гуми необходимия грайфер.

  3. Ако оборудвам колата си с гуми за всички сезони, това не е ли достатъчно?
  4. Гумите, които са подходящи за всички сезони, са проектирани да се справят с всякакви условия, включително сухи пътища и дъжд, но по този начин не са оптимизирани за нито едно от отделните условията. Те обикновено се изработват от по-твърди материали, които не отговарят на всяка пътна повърхност, особено при ниски температури. Мислете за гумите за всички сезони като за маратонки, а за зимните гуми като за тежки снежни ботуши. Разбира се, възможно е да се спуснете по заснежен, заледен тротоар, обути с маратонки, но подходящите ботуши за сняг, ще направят придвижването много по-лесно и по-безопасно.

  5. Мога ли да поставя зимни гуми само на задвижващите колела на автомобила си?
  6. Да монтирате само две зимни гуми на колата си е лоша идея. Ако автомобила е с предно задвижване и сложите зимни гуми само на предните колела, задните няма да имат толкова добро сцепление, колкото тях. Това ще направи колата много по-склонна към завъртане при спиране или завиване. По същия начин, ако сложите зимни гуми само на задвижващите задни колела, предните, които извършват кормилното завиване, няма да са с добро сцепление. Тогава е възможно колата да не реагира на завъртането на волана - просто ще продължи да се движи право напред. Затова винаги поставяйте зимни гуми и на четирите колела.

  7. Мога ли да карам през цялата година със зимни гуми?
  8. Можете, но това не е добра идея. Зимните гуми са по-шумни, плюс това по-меките съединения, от които са направени, водят до по-бързото им износване, особено при топло време. Износването е от решаващо значение, защото зимните гуми разчитат на дълбокия си протектор, за да копаят в сняг и лед. Веднага след като снегът изчезне завинаги, извадете гумите си за сняг и ги заменете с летните.

  9. Отделянето на един комплект гуми и монтирането на друг в началото и края на зимата е разход. Има ли по-лесен начин?
  10. Да! Купете допълнително набор от джанти и ги използвайте за зимните си гуми. Колелата не трябва да са с еднакъв дизайн, стига те да са със същия диаметър и да имат същия шаблон с оригиналните колела на автомобила. Ако сте закупили резервен комплект джанти можете да ги използвате за вашите зимни гуми. По този начин, когато дойде време да се смени летните със зимните гуми, всичко, което трябва да направите, е да свалите едните и да сложите другите - бърза и евтина работа.

И все пак ако сте млад шофьор, задължително прочетете  "Как да си изберете зимни гуми", където ще откриете много полезни съвети. 

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *