Продажбите на имоти в Силициевата долина със спад

През месец октомври продажбите на луксозни жилища в Силициевата долина реегистрира лек спад спрямо септември. Според данни на Coldwell Banker Residential Brokerage, обаче средната цена при която се склюват сделки се е повишила.

В окрага Санта Клара са продадени 161 жилища през месец октомври на средна стойност над 1мил. долара всяко, а през септември са били продадени 168 имота.

Според експертите на месечната база средната цена се е повишила до 1,35 млн. долара което е ръст с 1,5%.

Ако сравним продажбите със същия период на 2010 то спадът е значително по сериозен, тогава са били продадени 204 супер луксозни жилища.

За периода от началото на годиниата до сега има реализирани 19 супер луксозни жилища на стойност над 5млн. долара всяко. Сравнено със същия период на миналата година резлизираните сделки за имоти над 5млн. долара са много повече, за 2010 има едва 9 такива.

Рекорда за месеца е имот сустоящ се от четири спални и пет бани в Лос Алтос на стойност 7,25млн долара.

Най-големият брой на сделките с луксозни имоти е в Сан Хосе- 41, имоти с цена над 1млн. долара . След това се нарежда Лос Алтос с 35 следван от Пало Алто с 21.

Средно един имот стой на пазара не повече от 40 дни, като през 2010 тази цифра е била 48.

Явно равновесието купувачи продавачи е достигнато, тъй като продавачите получават 99% от искана сума за имота.

Пазарът на имоти в Силициевата долина остава изолиран от останалата част на щатите и там не е имало сериозни сътресения в сегмента. Това се дължи естествено на огромните коропорации в района, които постоянно привличат работници от всички краища на страна, а и на света.

Тендецията за региона не се очаква да се промени в близко бъдеще имайки предвид младото население и силно разцъвтяващия се IT бизнес. Стандартът на живота се увеличава постоянно, което допълнително привлича и хора извън IT, сектора търсещи работа.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *