Каква е средната продължителност на живот на акумулаторите и кога е време за подмяна?

Автомобилните акумулатори осигуряват жизнената сила на превозните средства. Разчитаме на тях, за да стартираме нашите коли и да ги поддържаме работещи, да захранваме полезни екстри и дори да зареждаме електронни устройства по време на път. Според специалистите в търговията с акумулатори от veber.bg средният им живот може да бъде от три до пет години, но точното време, след което трябва да бъде подменена батерията, зависи от редица фактори.

акумулатори

Повечето автомобили днес използват 12-волтови оловно-киселинни акумулатори. Има и няколко други опции, но това са най-често срещаните. Една автомобилна батерия всъщност е група от клетки - 6 клетки, произвеждащи 2,1 волта, за да бъдем точни. Всяка клетка е съставена от два вида оловни плочи (олово и оловен диоксид), потопени в разтвор на сярна киселина и свързани към следващата подобна плоча, образувайки два полюса - един положителен и един отрицателен.

Когато те са свързани чрез верига, протича химическа реакция, която движи електрони през плочите, за да се произведе електрически заряд. Акумулаторите се разреждат с преминаване на електрони от една плоча в друга. С течение на времето обаче химическите реагенти ще се усвоят и вече няма да е възможно да се произвежда достатъчно напрежение за автомобилните нужди.

Средният живот на акумулаторите се влияе от много променливи, но дори и при перфектни условия, в крайна сметка те ще се влошат заради химическия си състав. Двата най-големи виновници за скъсяването на живота на батерията са околната температура и навиците на шофиране.

Тъй като обикновено са разположени под капака с двигателя, акумулаторите са подложени на високи нива на топлина, но в топъл климат през летните месеци, екстремната топлина може да започне да разрежда батерията само за 48 часа. Това е така, защото топлината работи за изпаряване на течности вътре в акумулатора и причинява вътрешни повреди, което в крайна сметка скъсява живота му.

Възможно е да изпитате затруднения със стартирането на колата и през зимата - това се дължи на ниските температури, които затрудняват акумулаторите да произвеждат първоначалния прилив на енергия, нужен на двигателя, а и студът сгъстява двигателното масло. Това обаче не скъсява живота на акумулаторите до такава степен, както топлината.

За съжаление, климатът не е фактор, над който имате контрол. Но втората важна променлива, която зависи от нас, са шофьорските ни навици. Ако редовно шофирате под 20 минути дневно, използвате захранването на батерията, без да давате достатъчно време на алтернатора за презареждане. По този начин го изтощавате многократно до много ниски нива и съкращавате продължителността на живота му.

Има редица знаци, които ще Ви сигнализират, когато краят на живота на акумулатора Ви е близо. Следете за бавно задействащи се бордови електронни компоненти, които действат неправилно, като трептящи фарове например. Проверявайте акумулаторите на всеки шест месеца или повече за подуване и / или странна миризма като на развалени яйца, което означава, че вътре има нещо нередно и трябва да се подменят. Някои превозни средства имат предупредителна лампа на таблото за управление, която известява, че нещо не е наред.

Всички акумулатори в крайна сметка се развалят, така че внимавайте за знаци, когато достигнете тригодишната маркировка и слушайте какво Ви казва колата. Смяната на батерията е лесна корекция, която предотвратява големи главоболия по пътя.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *