Какво е точно е глаукомата?

Глаукомата, заедно с катарактата, се намира сред най-основните поводи за слепота по света. Медицинският термин „глаукома“ е доста широко понятие, включващо група от дегенеративни увреждания, които протичат с особени изменения в зрителното поле. Глаукомата може да стигне до заболяване на зрителния ви нерв, пренасящ зрителната информация от окото ни до мозъка.
В много от случаите заболяването на зрителния нерв е заради увеличеното налягане в нашето око. Това налягане е се нарича още вътреочно налягане с абревиатура ВОН. Вътреочното налягане и съответната поносимост на зрителния нерв към него и особено индивидуално и не е нужно увеличеното очно налягане да се поставя наравно с глаукомата.
Страдащите от глаукома са милиони по целия свят. В повечето от случаите процесът протича неусетно и бавно, без всякаква болка и някаква симптоматика. С напредъка на състоянието възникват силни дефекти в зрителното ни поле. Ако се остави това без контрол или лечение, увреждането може да стигне до пълна слепота. По тази причина глаукомата много коварна и опасна. Това, което се изгуби от зрението, в следствие на заболяването, не може после да се върне назад.
Различни са предразполагащите фактори за развиването на глаукомата. Тя най-често се срещи при хората над 45-годишна възраст, както и при хората с захарен диабет, съдови заболявания и семейна обремененост. Много важен момент от бъдещното нейно лечение е тя да бъде открита рано. По тази причина трябва задължително хората над 40 години да посещават очен кабинет и да си си измерват вътреочното налягане. Най-важната цел на терапията е свързана с понижаването на вътреочното налягани и подобрение на кръвоснабдяването на окото ви. Тук идеята се състои в това да се стопира прогреса на започнатия процес, да се заздрави зрителното поле и естествено, да се съхрани зрението на човека. И това може да се случи чрез поставянето на капки в очите, лечение с лазер или пък чрез операция.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *