Кога се посаждат сортови семена в градината?

Всяко растение има различен подходящ период за засаждане, който зависи също и от климатичните особености на района. Опитните градинари са си изградили подходящ сезонен график за растенията в градината си. А в настоящата статия заедно с консултантите от агроаптека Иван Чавдаров ще ви дадем насоки, които да бъдат в помощ на начинаещите земеделци.

Сортирайте пакетите със семена
Преди да започнете с всички планове и графици, най-напред трябва да се сдобиете с качествен посадъчен материал, като ще откриете богат асортимент от сортови семена в agro-gradina.com. След като разполагате с нужните пакетчета, разделете ги на две купчини: тези, които ще бъдат директно засадени в градината и онези, които ще направите на разсад и ще отглеждате в парник.
В първата купчина ще бъдат включени повечето зеленчуци като грах, боб, царевица, репички, моркови, цвекло, маруля, спанак, краставици и тиква. Едногодишните градински цветя също спадат към подходящите за директно засаждане семена: слънчогледи, петуния, невен, калдъръмче и др. Разбира се може да има и изключения. Повечето трайни цветя обаче ще трябва да бъдат засяти на закрито. Прочетете внимателно етикетите върху пакетите сортови семена от втората купчина. За съжаление, вероятно ще откриете, че инструкциите за засаждане са доста неясни и не улесняват работата на градинарите. Някои пакети, особено тези за трайни насаждения, могат само да ви подскажат необходимите седмици за покълване на семената. Препоръчваме ви към посочената цифра да добавите още 6 седмици. Водете си записки за растежа на растенията, за да можете да направите нужните корекции през следващата година, въз основа на бележките си.

Създайте си календар
За начална дата трябва да вземете последната дата, когато навън всичко е било замръзнало. Можете да потърсите информация в интернет за областта си. За да изчислите датите за засаждане, трябва да отброите седем дни назад от датата на последната слана. Напишете номера на подходящата седмицата на всеки пакет със сортови семена и изчакайте да дойде момента за садене.

Извършване на корекции
Сега, когато имате изготвен график, има няколко причини, поради които може да се наложи да направите някои корекции по него:
Започнете по-рано от предвиденото, ако на семената им е нужно по-дълго време, за да покълнат. Растенията растат по-бавно, когато температурата на въздуха и почвата са ниски. Ако планирате да стартирате засаждането в хладно мазе или стая, може да искате да изместите целия си график със седмица или две по-рано. Ако имате оранжерия или ако използвате други техники, като например покриване на редове, можете да засаждате вашите сортови семена няколко седмици преди последната дата на замръзване.
Започнете по-късно, ако отглеждате разсадите си в оранжерия или в много топла стая. При това положение, можете да отложите графика си с една седмица или дори повече. Топлината подмомага бързия растеж и може да се окажете с порастнали растения, които са готови за градината, преди да е станало достатъчно топло.

Изработването на график прави работата по-лесна. Когато започнете да пресаждате в градината, отбележете го в записките си, за да направите нужните корекции през следващия сезон. Не забравяйте, че всяка година ще бъде малко по-различна от предходната. Но тази непредсказуемост е част от това, което прави градинарството забавно.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *