Кои коли се предават за скрап?

Автомобилът е част от нашия живот от дълги години. Преминал през редица изменения, за да стане това, което представлява сега. В началото колата е била изградена по прост начин и била изключително семпла и лишена от всякакви луксозни приумици. Днес обаче водещите компании в областта смайват любителите с уникален дизайн и екстри. От друга страна, като основен проблем на полезната вещ се оказва вредата, която причинява върху природата. С годините започнаха да се изобретяват различни методи за намаляване предата от автомобилите. Друг проблем остава, че докато в развитите страни се изготвят закони, според които се забранява използването на стари коли, в останалите държави такива закони липсват. Вносът на използвани коли излиза по – изгодно на гражданите и така новата им стара придобивка намира дом у нас. Именно увеличаващият се брой на използвани коли оказва негативно действие върху околната среда.

Ако се загледате докато се разхождате, доста често можете да видите някоя изоставена стара кола, за чиято марка вие искрено се замисляте. Купувани едно време с много надежда и лишения, сега тези коли се превръщат в експонати на улицата. Проблем може да възникне ако в резервоара на стария автомобил има все още гориво. При определени условия на външната среда или по някаква случайност може да бъде предизвикана нелепа експлозия. Друг фактор е, че старите коли изгниват и по този начин освен, че се превръщат в неприятна гледка, но и замърсяват природата. Тези коли, били някога писъкът на модата, сега са готови да поемат към пункта за коли за скрап.

Естествено, не само спрените от употреба коли са за рециклиране. Има много коли, които за на над 15 години, но все още кръстосват пътищата. Освен, че едва се движат, те изхвърлят много повече вредни емисии в атмосферата от обикновените превозни средства. Желателно е и те да бъдат предадени за скрап, тъй като вредят повече отколкото помагат. В крайна сметка по този начин и вие ще се отървете от стария автомобил и ще спечелите някой лев за това.
Коли кандидати за преработване са и тези, които са претърпяли някакъв инцидент – катастрофа, били са запалени или са изгнили. Фактически вие не можете да използвате колите по предназначение, но можете да ги дадете за рециклиране. От тях, чрез преминаване през различни процеси, ще се получи преработен материал за използване в производството. По този начин ще бъдат спестени сравнителна част от изчерпаемите ресурси на планетата.

През последната година в страната ни са рециклирани около 30 000 стари и неизползваеми автомобила. Очаква се броят им да нарастне, тъй като се предвижда въвеждането на закони, които ще следят за годността на употреяваните моторни средства. При нарушаване, техните притежатели ще бъдат подлагани на високи глоби. Според екозащитниците тези решения ще действат мотивиращо върху съзнанието на шофьорите.
Ако вашият автомобил е сред горепосочените, можете да се обърнете към най – близкия пункт за скрап. Там, ако имате желание, ще научите по какъв начин ще бъде преработена вашата кола, как ще бъдат използвани рециклираните метериали – за износ или за производство, както и други въпроси, които ви вълнуват. Не се измъчвайте повече със старата кола, а се погрижете тя да бъде полезна!

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *