Лаптоп батерии – въпросът за зареждането и неговият отговор

Когато избираме нов лаптоп ние винаги сме страшно съсредоточени върху цената, теглото и конфигурацията му. Но какво да кажем за лаптоп батериите – те винаги са игнорирани. Това е изключително груба грешка, тъй като те са не по-малко важни от процесора, дъното, твърдия диск и останалите компоненти. Вижте кои въпроси трябва да си зададете и техните отговори:

Как правилно се зарежда новата лаптоп батерия?

Има батерии за лаптоп НР, които използват системата SBS, която може да измери точното им време за използване. Въпреки, че литиево – йонните батерии са много качествени и имат огромни предимства пред старите поколения батерии, все пак ние трябва да се научим да ги зареждаме правилно за да удължим живота им.

Някой твърдят, че историята за първото зареждане, което трябва да бъде направено като три пъти заредим и разредим батерията напълно е просто мит. Това може и да я вярно, но ние не сме напълно убедени в това твърдение, затова в препоръчваме да го направите за да активирате химическите реакции и те да влязат в оптимален ритъм. След приключването на трите първи зареждания батерията може да бъде използвана свободно.

Не трябва да забравяме обаче, че веднъж месечно трябва да правим калибриране на батерията за да можем да използваме пълният и капацитет за възможно най-дълго време. В случай, че не сте използвали батерията си повече от 3 месеца е добре да направите отново 3 цикъла на зареждане и разреждане за да може да активирате наново химическите процеси правилно.

Когато сте в офиса или дома си в повечето случаи лаптопът ви е закачен към зарядното устройство. Постарайте се поне 3-4 пъти в месеца да използвате и батерията му за да не загуби своята активност (което ще доведе до преждевременната загуба на капацитет). Препоръчително е, ако все пак постоянно използвате лаптопа закачен за адаптера да извадите батерията му за да избегнете честото и зареждане и разреждане, което е напълно излишно в този случай.

За повечето лаптоп батерии ASUS, ACER, MSI, DELL и др. е добре да се зареждат когато са компютрите са изключени. Това съкращава времето за зареждане с до 30%.

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *