Онлайн пазаруване на бижута, дрехи, цветя и други продукти – наръчник за начинаещия

Убеден съм, че мнозина от Вас един или няколко пъти са поръчвали стоки или услуги по Интернет, използвайки хилядите платформи и онлайн магазини. Все пак статистиките сочат други резултати.

Българите са недоверчиви и електронният шопинг е все още явление, а не регулярна практика. За сравнение в Швеция 35% от населението пазарува виртуално, в родната България едва 7%. Причините за ниския ръст са много, но по-надолу ще изброя само най-главните от тях.

Съвети при онлайн пазаруване

1. Може би първата най-важна е съмнението в сигурността за съхранение на данните на потребителя. Макар, че има закон регулиращ сигурността на личните данни, мнозина ползватели много често ги употребяват за собствени цели.

Било то имейл-маркетинг (спам, че дори и фишинг) или за статистики на големи корпорации със спекулативна цел. Не се чудете защо най-употребяваните стоки и услуги така често поскъпват. Цели отдели в някои търговски мастодонти се занимават с тази дейност.

Съвет №1: Внимавайте какви данни изпращате при регистрации. Не навлизайте в подробности за личния си живот, членове на семейството и доходи. За обработка на поръчка и изпращането и до клиент са необходими единствено ДВЕ ИМЕНА, АДРЕС И ТЕЛЕФОН.

Ако Ви се стори, че сайта изисква повече от тези данни, по-добре потърсете подобен продукт в друг такъв. Ако имате възможност генерирайте уникални потребителски имена и пароли за всеки един виртуален магазин.

2. Втората, но не по важност причина е недоверието към търговците, предлагащи различни стоки и услуги. Свидетели сме на стотици случаи на измамени от нелоялни търговци.

Повечето сайтове обещават перфектен сервиз и гаранции, но след като заплатите стоката те просто Ви забравят. Отделен случай е и факта, че не винаги получавате това, което сте искали и което са Ви предложили под една или друга форма.

Свидетели сме как всеки ден се раждат нови сайтчета и сайтченца на ентусиазирани за бърза печалба търговци. Също толкова всекидневно изчезват след разочарованието на собствениците. Това сериозно вреди на имиджа на вече утвърдени търговци с опит и позиции в съответния бранш.

Съвет №2: Преди да пристъпите към поръчване, проверете колко реален е търговеца. Ако в контактната форма има само телефон, скайп или имейл адрес, моя съвет е да не ползвате услугите на сайта. Един уважаващ себе си търговец, който не цели да се скрие от клиентите си, винаги ще Ви предложи и реален адрес, име на фирма и няколко алтернативни форми за контакт с него.

3. Третият фактор е качеството на продукта, който Ви е харесал. При обхождането на хилядите вече сайтове за онлайн пазаруване първото което Ви впечатлява е промоциите с големи отстъпки.

За някои търговци това са малки трикове - продуктът е завишен предварително, а след това се предлага с голяма отстъпка, т.е реалната отстъпка или изобщо я няма или е в границата под 10%. В родните онлайн магазини вече ще намерите агромен асортимент от стоки - бяла и черна техника, цветя, бижута, дрехи и мн. други. Доколко обаче качеството отговаря на описанието?

Съвет №3: Законът за защита на потребителите донякъде Ви дава право да върнете или замените продукта в определен срок. У нас той е 7-дневен. Ако не сте получили желаното качество или стоката просто не Ви харесва имате законово основание да я върнете на търговеца, а той да Ви я замени или да възстанови заплатената от Вас сума.

4. Следващият критерий е цената естествено. Не се подлъгвайте от високопарни описания от рода на "нашите продукти са без аналог на пазара, най-ниски цени и ние продаваме на най-добрите цени". Това си е маркетингова стратегия и не е наказуема, но е подвеждаща. Не се сърдете на търговците, това е тяхно право.

Съвет №4: Преди да пристъпите към каквото и да е плащане, направете едно бързо проучване в мрежата. Включете повече ключови думи. Разгледайте и сайтовете на следващите страници. Често магазините с по-добри цени остават на по-задни позиции.

Тези, които виждате на първа страница са резултат от платено SEO (search engine optimization) или казано на български сайта е оптимизиран от специалисти, за да се показва в челните места. Това не е критерий, че предлага най-добрите условия и цени.

С тази кратка ретроспекция наблегнах на по-важните детайли при пазаруването онлайн. Надявам се да съм бил полезен на начинаещите потребителите без голям опит.

бутони за социални мрежи

Едно мнение по „Онлайн пазаруване на бижута, дрехи, цветя и други продукти – наръчник за начинаещия

  1. Със сигурност търговията в онлайн магазините се развива с все по-големи темпове, а това е добре за всички потребители, които искат да открият по-голямо разнообразие на артикули на добри цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *