Отпушване на канали

Когато един вход от седемдесет апартамента остане без вода, заради запушена канализация, някак трудно можем да повярваме на гарантираното европейско качество за отпушване на канали, състоящо се в следното:

  • специализирани автомобили с 3, 5, 10 и 15-кубикови цистерни
  • микробуси, оборудвани с професионална ВиК техника
  • машини за отпушване на канали
  • помпи за ВиК отводняване и други

Особено на тези „други”. И не защото не вярваме на оборудването. Не защото не вярваме на специалистите си, че ще отпушат канала. На себе си не можем да повярваме. И ще ви разкажа защо.

Хората дойдоха, въоръжени с всички възможности за отпушване на канали, както Бони и Клайд – за обиране на банки. Мили, любезни, внимателни, те изслушаха с европейски професионализъм неволите на входа без дори да трепнат от истериите на дамите и речите на господата. Само запретнаха ръкави и крачоли и се хвърлиха в нелеката задача да отпушат канализацията на цяло село от европейски тип.

Два часа се изнизаха под ужасно напрежение и почти непоносима смрад. Резултатът – извадиха простор с увесено по него дамско бельо. По зачервеното лице на една от съседките, веднага разбрахме къде е била причината, още повече, че един от мачовците на входа я заплю с думите: „Само ако знаех каква мърла си, нямаше да те погледна!”

Ето как, дори и свръх оборудвани по европейски и като техника, и като умения за отпушване на канали, хората, които си изкарват работата по този нелек начин, няма как да превъзмогнат съвсем не европейското ни възпитание.

spodelime.com