Почистване охлаждането на лаптоп

Често се случва вентилаторите дори на най-хубавите, и сравнително нови лаптопи да започнат да работят на максимални обороти и да издават странни и дразнещи звуци. Това обикновено е сигурен знак, че лаптопът има проблем с охлаждането, което в повечето случаи се дължи на натрупването на прекалено много прах в охлаждането.

Съща както настолните компютри, лаптопите могат да засмучат много прах. И понеже в лаптопа всичко събрано на толкова малко място, прахта е дори по-опасна. Когато на вентилатора му се налага да работи постоянно на високи обороти, е въпрос само на време преди лаптопът да започна да прегрява, забива и вероятно да сдаде багажа.

За щастие това не е трудно да се преодолее. Всичко, от което се нуждаете е малка отвертка и флакон с въздух под налягане или малък въздушен компресор.

Изключете лаптопа, извадете зарядното и обърнете лаптопа. Вижте къде са въздушните отвори за вентилатора – там трябва да има малък панел за достъп. Развъртете винтчетата на панела и го отстранете – вентилаторът трябва да е точно под него. В зависимост от модела на вашия лаптоп, този процес може да е малко по-различен, но повечето съвременни модели имат осигурен директен достъп до охлаждането.

Сега трябва да издухате прахта – препоръчително навън. Продухайте вентилатора на кратки интервали от различни ъгли, докато се стараете повечето продухвания да са в посоката на въздушните отвори. Ако използвате компресор, използвайте сравнително ниско налягане и не приближавайте дюзата прекалено много. В крайна сметка не искате да повредите вентилатора или нещо друго.

След като сте издухали всичката прах, която виждате (и да се надяваме още много, която не сте видели), върнете панела за достъп и батерията на мястото им, след което включете лаптопа. Би трябвало вече да работи много по-тихо и на по-ниска температура от преди.

Ако лаптопът ви е по-стар от година, вероятно също е необходимо да му се направи тази профилактика. Ако все още е в гаранция или се притеснявате нещо да не се обърка, по-добре го занесете в някой сервиз.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *