Защо ядем печено агне на Великден?

Великденските празници наближават. В представите ни веднага изникват топлата семейна атмосфера, шарените яйца, вкусните козунаци, зелената салата, а основното ястие – печено агне, добре допълнено с чаша червено вино. Това се е наложило като традиция, а ние, от екипа на пълнено печено агне, ще ви разкажем малко повече по темата за агнешкото месо и защо то се е превърнало в символ на великденската трапеза.

Както първото червено яйце символизира кръвта на Исус Христос, така и агнешкото е част от символиката на празника в Централна и Източна Европа. Всичко произхожда от еврейския празник Пасха и историята на Стария и Новия завет.

Пасха е еврейски празник, който отбелязва освобождението на синовете на Израел от 400-годишното египетско робство, а ритуалите които се изпълняват са свързани с моменти от последната вечер преди бягството на евреите. Историята разказва за пасхалното агне, принесено в жертва, за да защити евреите от десетото и най-страшно наказание на египтяните през нощта на земята – ангелът на смъртта. С кръвта от заколеното агне се намазва външната рамка на вратата на къщата – знак на покорство и вяра в Божието избавление, и така смъртта ще отмине този дом. Празничната трапеза на Пасха се нарича Седер, а на нея по традиция се сервира Зроа – парче печено агнешко месо с кост в него.

В Стария завет агнето е жертвено животно. Там се съдържат пророчества за избавяне от греховете на човечеството с идването на Исус Христос на земята като жертва.
Йоан Кръстител нарича Исус “Божият Агнец който взема греховете на света”. Ако разглеждаме библията символно, на Разпети петък Исус е принесен в жертва за греховете на човечеството. В Новия завет се говори за пасхалното агне, в чийто образ е припознат Бога. В Ерусалим имало ежедневен принос на агнета в жертва за греховете на хората. Наближавал празника Пасха, и по време на вечерното жертвоприношение в Ерусалим, се състояла и Христовата смърт, жертването на “Божия Агнец”.

Православния Великден следва еврейската Пасха и до наши дни. Христос е влязъл в Ерусалим точно на празника на евреите, а седмица по-късно, след страстната седмица, е Великден. Агнето също запазва символиката си за празника, оставайки незаменима част от празничната трапеза, първия ден след Великите пости.

Времето минава, ежедневието е забързано, но обичаите си остават. В сайта pecheno-agne.com можете да поръчате печено агне за вашия празник, което ние ще приготвим по традиционна рецепта и ще доставим топло на адрес за празничната ви трапеза. За повече информация можете да ни откриете денонощно на телефон 0896 820 632.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *