Разликата между SEO и SEM

Ако сте нови в интернет маркетинга, може би си задавате някои въпроси за разликата между оптимизация за търсачки и маркетинг за търсачки. Сами по себе си, двете отделни маркетингови области са много различни.

Всяка онлайн маркетингова дисциплина изисква добро разбиране на целите и функционалността. Практиката в SEO изисква основни познания за това как работят търсачките. Маркетингът за търсачки изисква разбиране на онлайн маркетинга и рекламата.

Погледнато отстрани и двата метода за интернет маркетинг изглеждат много сложни. Истината обаче е, че SEO и SEM са прости за разбиране. Използването на работещи стратегии е това, което прави успеха голямо предизвикателство.

Oптимизацията за търсачки по същество включва техниките, които използвате, за да класирате уеб сайта си добре в резултатите от търсене на големите търсачки. Само по себе си SEO е пряк резултат от вашето разбиране и прилагане на работещи техники за подобряване на видимостта на вашия бизнес онлайн.

Маркетинг за търсачки представлява онлайн реклама посредством услуги на водещите търсачки. Въпреки че Google е най-големият и най-добре познат вариант за онлайн рекламата, има буквално стотици по-малки рекламни мрежи. Почти всички мрежи за онлайн реклама функционират по еднакъв начин. Рекламодателите поставят онлайн реклама в мрежата и когато потребител кликне на някоя от тях в браузъра си, за всеки клик рекламодателят заплаща такса.

Оптимизацията за търсачки се различава от маркетинга за търсачки по много начини. SEO се определя като стратегия за добро класиране на резултат, който се показва от интернет търсачка в страниците й с резултатите от търсенето, след като потребител генерира заявка. Техниките свързани със SEO се свеждат до т.нар. on-page и off-prage оптимизация, които са независими една от друга.

Резултатът от SEO ще доведе до директен трафик към вашия сайт или блог. Да кажем, че след като потребителите извършат търсения в големите търсачки като Google или Yahoo!, в страницата с резултатите се извежда списък, в който е включен най-подходящият резултат. Когато потребителите кликнат върху тези резултати, рекламодателите не дължат нищо.

Маркетинг за търсачки е различен от SEO, защото със SEM плащате само, когато потребителите предприемат специфично действие. За разлика от традиционната реклама, няма да платите единствено за появата на рекламата. Вместо това, вие плащате, когато потребителят кликне върху вашата реклама от браузъра си. Разходите ви за реклама са свързани с редица фактори, включително конкуренцията за съответната ключова дума и мястото за поставяне на реклама.

Онлайн маркетингът се основава на доброто разбиране на SEO и SEM. Научете повече по темата като направите проучване в интернет, абонирате се за бюлетин с новости или блог. Научавайки повече, ще прилагате нови техники и ще подобрите класирането на уеб сайта си.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *