Ръст на продажбите на имоти в САЩ

Неочаквано продажбите на жилища в САЩ отбелязват ръст през месец Октомври. Причината е ниските лихвени проценти по ипотеките и ръстът на цените на наемите. Увеличението е със 1,4% към база 4,98 млн. в сравнение с данните от септември 4,90 млн. Анализаторите взели участие в анкетата на Ройтерс очакваха спад от над 4,5 млн.

Средната цена на жилище в страната през октомври е 162 500 долара, което е с 4,8% под тези за същя период на предходната година. По данни на Национална асоциация на брокерите на имоти делът на  проблемните имоти на пазра в САЩ през октомври е намалял с 2% спрямо септември.

Обявените за продажба жилища са намалели с 2,3% до 3 млн.

Еднофамилните жилища се продават значително по добре и отбелязват ръст от 1,6% на месечна база и достигат 4,4млн. Средната цена при тях е 160 700 долара.

При продажбата на многофамилни жилища и апартаменти също се наблюдава ръст, но той е малък. Средната цена по тях е около 160 400 долара. Старши икономистът на асоциацията Морънс Юн смята, че ръстът на продажбите е един от подобрени фактори носещи нови работни места и водят до продажби на по-високи цени.

Редица сектори в американската икономика стъпват на краката си, но жилищният пазар изостава и то сериозно. Това от части се дължи на високите нива на възбрана и на жилища понижили сериозно цената си. фактор е и големият брой свободни новопостроени жилища, който тежат на сектора от времената на голям бум и строителство. Ръстът в щатската икономика се забавя и заради дълговата криза в европа, която продължава да оказва сериозен натиск на световните пазари и да задушава ръстът и възстановяването зад океана.

През месец август на пазара на имоти в САЩ нямаше никаква промяна в цените, което озадачи много анализатори, но този застой се е дължал на намалеля интерес към ваканционни имоти, като купувачите на пазара търсят практични за живеене жилища нормално в началото на зимния период се забелязва лек ръст.

Независимо от положителните сигнали повечето анализатори остават скиптични към дълготраен и стабилен ръст заради високата безработица при младите, които не са в състояние да създават семейство и дом в тези икономически условия.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *