Нещата, които се правят след регистрация на фирма

Странните хобита придават особен чар на всекиго - така че, ако хобито ви е да регистрирате фирми, не спирайте само дотам. След като получите така желания ЕИК по БУЛСТАТ, има цял куп неща, с които можете да се забавлявате.

Например, можете да гледате на процедурата по регистрация на нова фирма като начало на едно дълго и романтично пътуване из дебрите на българската бюрократична машина. И тъй като често срещано явление новоизлюпените собственици на фирми да задават въпроса “А сега какво трябва да направим?”, тук сме се опитали да обобщим стъпките, които ви предстоят оттук нататък:

След като създадете новата си фирма, трябва да си направите и едно много важно нещо - да се регистрирате като самоосигуряващо се лице. Тази регистрация води със себе си очарователното свойство, че всеки месец ще се наложи да плащате около 108 лв. осигуровки, изчислени върху минималния осигурителен праг - 420 лв.

Разбира се, ако доходът ви надвиши тази сума, ще е чудесно, защото ще имате какво да укривате за черни дни. Но пък ако сте имали лош месец, си трябва здраво дупе - защото осигуровките са дължими, независимо дали сте получили пари, или не.

Щом така и така сте почнали с регистрациите, не спирайте дотам. Би било супер, ако регистрирате фирмата си по закона за ДДС. Тази регистрация също има множество положителни ефекти - например ще трябва да плащате доста повече пари за счетоводител, глобите от НАП ще са по-високи, и по-често ще ви правят ревизии.

Ако регистрацията по ДДС е преминала успешно, не спирайте дотам. Може да се впишете и в цял куп други по-малки държавни институции - като Агенцията по храните, Митниците, и така нататък. Ако обичате да си правите регистрации къде ли не, то да бъдете собственик на фирма ще е истинско приключение за вас - защото пред вас ще се открие цял един нов свят от закони, наредби и разрешителни.

След като приключите с “едрите” регистрации, може да продължите с по-дребните. Например, ако си купите касов апарат, той се регистрира в НАП. Ако си купите автомобил, трябва да уведомите КАТ и общината, а ако си купите пистолет е препоръчително освен полицията да уведомите и хората, които ви дразнят.

При всички случай да регистрираш фирма е много вълнуващо преживяване, и ние препоръчваме на всеки да изпита специфичната емоция да стане собственик на ЕООД или ЕТ.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *