Цветове на завесите: Как да изберем най-подходящите, които да паснат в дома ни

Очите на нашите къщи - прозорците, могат да станат по-красиви и по-стилни, с малко помощ от пердетата. Истината е, че всеки път, когато влезете в стаята, първите неща, които забелязвате, са доминиращите в нея цветове и навлизащата светлина.

В настоящата статия, учените и психолозите, които се интересуват от цветовете, ни отварят врати към ново ниво на разбиране за това как всеки цвят влияе на живота, чувствата, домовете и настроенията ни. Тъй като къщата без прозорци е къща без живот, важно е да ги украсите подобаващо.

Но преди да изберем цветовете на завесите, трябва да наблегнем на няколко важни елемента, които могат да Ви помогнат да решите кои нюанси най-добре подхождат на Вашата стая. Така че, едно от най-важните неща, с които трябва да започнете, е стилът на помещението и най-вече цветовете на стените, пода, килимите и мебелите. Само един елемент може да се откроява в помещението, а другите трябва да са чудесно допълнение към целия декор.

Ако една стая е с ярко боядисани стени, килим или други предмети, най-добре е да изберете пердета, които в неутрален тон. Или обратното - ако цялото помещение и мебелите са в по-семпли нюанси, живите цветни завеси са това, което ще внесе живот в стаята.

Цветове на завесите

Цветове

Нека да разгледаме вариантите на съчетание между цветовете на завесите и вида на стаята.

Червеният цвят стимулира апетита, сексуалните нужди, енергията и прави хората по-активни. Затова такива пердета са перфектни както за вашата кухня, така и за трапезарията и спалнята. Важно е обаче да се знае, че червеното може да Ви повлияе много осезаемо и да преяждате, или да изразявате твърде бурно емоциите си.

Оранжевият цвят улеснява приемането на промени, създава усещане за комфорт и дава енергия. Този цвят може да се използва в помещения, където се събират всички членове на семейството. Особено подходящ е за кухнята, защото подобрява храносмилането и придава уют. Оранжевите завеси обаче не се препоръчват за спалнята, защото са твърде стимулиращи.

Жълтото, подобно на оранжевото, дава усещане за уют и гостоприемство. Ако искате да накарате гостите си да се чувстват по-спокойни и да общуват без колебания, украсете всекидневната си с жълти пердета.

Зелените завеси са перфектни за спалнята, тъй като този цвят отпуска, предразполага към спокоен сън и в допълнение към всичко това прави стаята по-просторна. Зеленото обаче не е подходящо за всеки и може да раздразни някои хора.

Тюркоазът помага за постигане на вътрешна хармония и допринася за успокоението. Затова този цвят пасва за стаята, в която искате да се отпуснете и да се възстановите след тежък работен ден.

Синьото е цветът на мира, който помага за борба с безсъние и тревожност, както и за концентрация. Ето защо, сините завеси са перфектни за окачване, както в работното пространство на къщата, така и в спалнята.

Лилавите пердета ще осигуряват бледо розова светлина, която има успокояващ ефект. Този цвят, съчетан с други ярко оцветени елементи на стаята, ще я направи да изглежда по-жива. Следователно, ще сте по-будни и енергизирани в помещението с такива завеси.

Розовото и лилавото насърчават нежността, обичта и топлите чувства. Също така имат добър ефект върху интимните отношения, така че такива завеси са идеални за Вашата спалня.

Светло кафявите завеси ще помогнат за създаването на уютен дом. Кафявото помага да се концентрирате, но ще трябват ярки интериорни акценти, за да не изглежда стаята скучна.

Сега когато сте запознати с всички цветове и как те влияят на интериора и настроението на хората, спокойно можете да изберете подходящите за вас завеси от Curtains.bg, където ще откриете богат асортимент от модели и цветове, с които да разкрасите вашия дом.

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *