Слънчеви колектори – енергия за Вас

Замърсяването на околната среда при производството на енергия и необратимите щети, които нанася човечеството върху климата и условията за живот на нашата планета са необратими. Също притеснителен е факта със свръхпроизводството и изчерпаемите ресурси, които сме свикнали да ползваме, като газ, нефт, въглища и много други.

Слънчеви колектори

Всички ние трябва да се замисли над тези проблеми, защото всички ние сме потребители на енергия и сме обитатели на тази еко система. Именно като жители на Земята трябва да потърсим алтернативни източници на енергия.

За "възобновяеми" източници на енергия става дума все по-често през последните години и усъвършенстването на технологиите в тази област, прави все по-предпочитани като съоръженията, които позволяват употребата на екологичната енергия.

Напоследък все по-популярни са слънчевите колектори, които бързо и лесно намират приложение във всяко домакинство, като идеален заместител на обичайните електроуреди, използвани за загряване на вода.

Слънчевите колектори могат почти изцяло да заместят електроуредите, които се използват за загряване на топла вода необходима за бита. Последните проучвания сочат, че колекторите с вакуумни тръби са по-ефективни, отколкото по-остарелите като технология вече панелни колектори.

Тези вакуумни тръбни колектори поглъщат по-голямо количество слънчева топлинна енергия през по-голям период от време, при различни ъгли на падане на слънчевата светлина.

Тези колектори се делят на два вида: Вакуумен слънчев колектор с технология "Heat Pipe" и слънчев колектор с термосифон. При колектора с термосифон водата се движи естествено нагоре, когато е загрята и надолу, когато е охладена.

При тази с технология "Heat Pipe" основният компонент е вакуумната "Heat Pipe" тръба. Топлообменът между водата и вакуумната "Heat Pipe" тръба се осъществява, когато се загрее медната тръба в горната си част.

Слънчевите колектори са една много добра инвестиция, както за хората, така и за околната среда.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *