Портал за здраве „Фрамар“ съветва: Не подценявайте алергиите

Всеки пети жител на планетата страда от някакъв вид алергия, сочат актуалните статистически данни от портал за здраве „Фрамар“. Броят на засегнатите прогресивно нараства, успоредно с увеличеният брой на алергените.

Силни катализатори на алергия могат да бъдат най-известните и широко разпространени алергени, като цветен прашец, яйца, мляко, ягоди, ухапване от насекоми, но също така и такива, за които дори не подозираме – прах за пране, декоративна козметика, някой некачествени парфюми и домашните любимци.

По подразбиране, вторият вид алергени са по-опасни, най-вече заради това, че са неразпознаваеми. Човек може да бъде в ежедневен и непосредствен контакт с тях, без да знае коя именно е причината за алергичните му реакции.

От своя страна алергичните реакции също са много и разнообразни в зависимост от това какъв орган или система засягат. Проявите им могат да бъдат – кожни обриви, хрема, конюнктивит, главоболие, бронхиална астма и други. Човек не винаги осъзнава, че това е алергия. Понякога когато страдаме от главоболие в офиса, това същност може да е алергична реакция, която се дължи на аромата от парфюма на колежката.

Добре би било и при най-беглите подозрения за алергично заболяване да се търси лекар-алерголог за консултация.
За съжаление, на този етап надеждни методи за 100 процентово лечение на алергиите, не са известни на съвременната медицина. Но ако диагнозата е навременна и правилна проявата на алергия би могла да се сведе до минимум.

Един от най-важните начини за превенция на алергиите е да се грижим за имунната си система и да живеем природосъобразен начин на живот. Ако след някакво заболяване имунната система е отслабена:

  • Да се избягва храна, която предизвиква алергии;
  • Да се чете информацията от етикетите на опаковките за съдържанието на консерванти,а също и срока на годност;
  • Трябва да се поема достатъчно витамини A, C и Е, за които е известно, че засилват устойчивостта към алергените.

При всички случаи проблемът с алергиите не бива да подценява или игнорира, защото много често анафилактичните реакции могат да бъдат животозастрашаващи.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.