Портал за здраве „Фрамар“ съветва: Не подценявайте алергиите

Всеки пети жител на планетата страда от някакъв вид алергия, сочат актуалните статистически данни от портал за здраве „Фрамар“. Броят на засегнатите прогресивно нараства, успоредно с увеличеният брой на алергените.

Силни катализатори на алергия могат да бъдат най-известните и широко разпространени алергени, като цветен прашец, яйца, мляко, ягоди, ухапване от насекоми, но също така и такива, за които дори не подозираме – прах за пране, декоративна козметика, някой некачествени парфюми и домашните любимци.

По подразбиране, вторият вид алергени са по-опасни, най-вече заради това, че са неразпознаваеми. Човек може да бъде в ежедневен и непосредствен контакт с тях, без да знае коя именно е причината за алергичните му реакции.

От своя страна алергичните реакции също са много и разнообразни в зависимост от това какъв орган или система засягат. Проявите им могат да бъдат – кожни обриви, хрема, конюнктивит, главоболие, бронхиална астма и други. Човек не винаги осъзнава, че това е алергия. Понякога когато страдаме от главоболие в офиса, това същност може да е алергична реакция, която се дължи на аромата от парфюма на колежката.

Добре би било и при най-беглите подозрения за алергично заболяване да се търси лекар-алерголог за консултация.
За съжаление, на този етап надеждни методи за 100 процентово лечение на алергиите, не са известни на съвременната медицина. Но ако диагнозата е навременна и правилна проявата на алергия би могла да се сведе до минимум.

Един от най-важните начини за превенция на алергиите е да се грижим за имунната си система и да живеем природосъобразен начин на живот. Ако след някакво заболяване имунната система е отслабена:

  • Да се избягва храна, която предизвиква алергии;
  • Да се чете информацията от етикетите на опаковките за съдържанието на консерванти,а също и срока на годност;
  • Трябва да се поема достатъчно витамини A, C и Е, за които е известно, че засилват устойчивостта към алергените.

При всички случаи проблемът с алергиите не бива да подценява или игнорира, защото много често анафилактичните реакции могат да бъдат животозастрашаващи.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *