Какво е алкохолизъм?

Алкохолизъм – това е доста сериозна диагноза, от която не всеки пациент може успешно да се излекува. За да се избавите от тази зависимост ви е нужна сериозна воля, много желание да промените навиците си, дори средата, в която се движите и веднъж завинаги да скъсате с това, което бавно и сигурно унищожава здравето и психиката ви.

Да, алкохолизъм вреди както на чисто физическо ниво, така и на вашата психика и може да доведе до психични разстройства и трайно да увреди вашата нервна система. От няколкото чашки приети в приятна компания, до самостоятелното наливане с алкохол, няма голяма разлика, просто защото, когато зависимостта е факт вие винаги ще търсите и намирате повод за почерпка с алкохол.

Болните от алкохолизъм почти непрекъснато мислят за своята страст и не могат да освободят съзнанието си от мисълта за поредната доза. Когато мине време от последната изпита чаша алкохол, тялото и най-вече мозъка на страдащия от алкохолизъм копнее за нова доза и това е толкова силно желание, че ако незабавно не бъде задоволено, сякаш идва краят на света.

Ето защо отказването от този порок се оказва сериозно предизвикателство и изпитание за алкохолика. Безспорно той се нуждае от подкрепа, добра консултация и това да знае, че не е сам в този битка.

Дори и в началото на отказването от зависимостта нещата да изглеждат неспасяеми и обречени на провал, това никога не бива да става причина за отказ и колебание. Точно тук идва необходимостта от морална подкрепа от страна на хора с авторитет за зависимия.

Именно техните окуражителни думи и специално отношение биха могли да мотивират пристрастения към алкохола да продължи с лечението си, колкото и да му е трудно. Сложността и сериозността на алкохолизма е голяма и към това заболяване трябва да се подходи с внимание, разбиране и компетентна подкрепа. Считаме, че с тази статия сме ви помогнали!

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *