Научете повече за причините и симптомите на бебешките колики

Бебешките колики са състояние, което се характеризира с интензивен плач на бебето, който се повтаря ежедневно в продължение на около три часа по едно и също време на денонощието. Обикновено симптомите на колики започват, когато бебето е на възраст около 2 седмици и продължават няколко месеца.

Някои бебета изпитват дискомфорт от образуването на газове в червата. Някои плачат от глад, други от прехранване. При някои се проявява непоносимост към храни в диетата на майката. Някои деца не могат да понасят протеини.

Страх и чувство на неудовлетвореност могат да доведат до дискомфорт в коремната област и появата на колики. Приблизително 20% от децата страдат от колики. Възрастта им е различна, но в повечето случаи е от 18 до 20 дневна възраст, максимум между 30-50 дневна възраст.

Всички тези състояния могат да бъдат облекчени до известна степен с помощта на някои методи:

  • Майките кърмачки, трябва да се уверят, че храната която консумират се отразява добре на тяхното бебе;
  • При бебета, които са на изкуствено хранене, причината може да бъде в качеството на биберона;
  • Необходимо е да се правят леки масажи на коремната област на детето;
  • Топла вана с етерични масла, също ще спомогне за облекчаване на болката;

Коликите са временно състояние. След шест седмична възраст обикновено започва подобряване, което ще продължи най-много до 80-90 дни след раждането. Основния симптом на коликите е плача на бебето, който е непрекъснат за период от около три часа и е доста интензивен.

Коликите често, но не винаги започват по едно и също време. За повечето бебета раздразнителността е най-интензивна през нощта. Също така пристъпите започват внезапно. Бебето непрекъснато свива и разтяга краката си, свива ръцете си на юмрук и извива гърба си. Това може да отнеме няколко минути или часове.

Често детето изпуска газове. Това е нормално състояние на дебелото черво, което не е сериозно. Медицински изследвания показват, че бебета с колики продължават да се хранят нормално и наддават на тегло, въпреки изразходването на повече енергия.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *