Все повече българи напускат страната ни

Много българи избират да заминат да работят в чужбина, пред това да останат в родината си. С всеки изминал ден безработицата скача с няколко процента, а този процент при младите нараства с още по-големи темпове. След завършване на университета те нямат много възможности за развитие тук в България. Дори още като студенти някои от тях избират да напуснат държавата и да потърсят работа в Англия, Германия или някоя друга европейска държава.

По официални данни за една година сто хиляди българи са намерили работа в чужбина из страни в Европейския съюз. Близо 30 на сто са отишли да работят и живеят в Испания, във Великобритания са се установили около 15 процента от емигрантите, а 13 в Германия.

Всяко лято половин милион сънародници избират сезонна работа в чужбина пред такава в България. От социалното ни министерство изкараха приблизителната бройка на българските общности в различните държави, където пребивават българи.

Ето най-населените от нашенци – в Испания живеят и работят около 150 хиляди българи, в Гърция са 120 хиляди, като половината от тях и живеят постоянно там. В Кипър има също около 70 хиляди българи. Според министерството, около 80 хиляди сънародници пребивават във Великобритания, но още 30-40 хиляди постоянно циркулират между Англия и България.

Според запитване, повечето български емигранти предпочитат да останат в чужбина, дори да загубят работата си там и да получават помощи, пред това да се завърнат в родината си. Всичко това говори за сериозни проблеми в социалната и икономическа картина в България.

Друг съществен проблем е, че българските университети приемат кандидати, колкото да попълнят бройката си и да получат повече пари от образователното ни министерство. Дори и завършили висше образование, някои студенти са неконкурентно способни на запад и остават без работа или започват на длъжност, която не е свързана с това, което са учили.

Ако останат в България пък ги очаква дълго чакане по опашките в бюрата по труда.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *