Вирусът отговорен за появата на варицела

Варицелата е силно заразно заболяване, което се развива по-често при децата между 4 и 12 годишна възраст. Човек може да бъде заразен с вируса от 1-5 дни преди да се появи обрива. Това означава, че всеки може да се зарази от някой, който дори не показва никакви признаци на заболяването. Инкубационния период е от 10 до 21 дни от момента когато вируса попадне в организма. Варицелата се предава лесно, по въздушно капков път или чрез пряк контакт със заразен човек.

Обикновено заболяването започва с червен обрив, който след това преминава в миниатюрни мехури, пълни с течност, които предизвикват интензивен сърбеж. Блистерите се формират главно върху торса и главата, а понякога се разпростират и към други части на тялото, включително и лигавицата на устата, гърлото и носа.

В рамките на 2-3 дни мехурите започват да се пукат и се превръщат в отворени рани. След известно време те изсъхват и образуват кора. Това отнема около 7-10 дни след появата на първия обрив. При правилно лечение, заболяването изчезва без да остави много белези.

Варицелата обикновено отшумява без всякакъв вид медицинска интервенция. Заболяването обикновено протича по-тежко при възрастните хора, бременните и тези със слаба имунна система. Бременните жени, които не са били имунизирани срещу болестта и я развият по това време, инфекцията може да премине чрез плацентата в плода.

В зависимост, в кой период от бременността се случва това, може да се стигне до множество малформации на плода, включително недоразвити пръсти на ръцете и краката, увреждане на мозъка, неврологични нарушения и кожни проблеми. Важно е бременните жени да избягват всеки, който е бил изложен на варицела или показва признаци за развитието на болестта.

Реактивиране на вируса, може да се случи след първоначалната инфекция с варицела. Когато това се случи заболяването се нарича херпес зостер. Това реактивиране може да се случи след десетилетия от първоначалната инфекция.

Симптомите на варицела включват: кожен обрив, грипоподобни симптоми, треска, загуба на апетит, чувство на дискомфорт, раздразнителност и др.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *