Ефектите от ВРА върху бременността

Бисфенол А, познат още като ВРА е синтетичен естроген използван за твърдяване на поликарбонатни пластмаси. Безопасността на ВРА, често е тема на дебат между учените и здравните експерти. Доста въпроси са повдигнати и за възможните ефекти върху плода по време на бременността, като: вродени дефекти, ограничен растеж, спонтанни аборти на бременни жени и др.

Опасенията са, че дългосрочното наличие на ВРА в кръвта на бебето, може да доведе до заболявания в по-късен етап от живота му като: затлъстяване, диабет, сърдечна недостатъчност, неврологични заболявания, рак, ранен пубертет и др.

ВРА и бременност

Съществуват различни мнения към възможността ВРА да причинява вредни влияния по време на бременност. Това е така, защото резултатите от изследванията, които са направени са доста противоречиви.

Една част от дискутиращите тази тема смятат, че ВРА е напълно безопасно, тъй като присъствието му е в минимални количества, които са в рамките на допустимото за организма. Също така направените изследвания на бременни жени не предоставят убедителни доказателства, че ВРА е вреден за бъдещите майки.

Според учените ВРА, може да се съдържа в консервените кутии, опаковките, пластмасовите бутилки, бутилки за хранене на бебета, пластмасови прибори за хранене, лепила и др.

Какво трябва да се направи?

Ако ВРА води до отравяния в тялото, те определено ще имат по-голям ефект върху бъдещата майка. Токсичността е свързана с намаляване на метаболизма, увеличаване на мастните натрупвания, водещи до целулит и стрии, неврологични заболявания, сърдечни проблеми и рак. Въпреки това, ако е доказано, че ВРА има значителни негативни последици, това може да отговори на въпроса, защо нарастват здравните проблеми сред младите хора.

Докато за възрастните е по-лесно имунната система да се справи с токсините, за бебето това е доста по-дълъг период. Ето защо повечето здравни организации са против използването на ВРА в домакинството. Тъй като превенцията е по-добрия вариант отколкото лечение, трябва да се избягва ВРА по време на бременност. Можете да приемате повече храни като кисело мляко и черен чай, тъй като те пречат на лошото въздействие на ВРА.

Може би най-големия проблем за учените е да се определи дали ВРА влияе на плода при бременните жени? Може ли да предизвика генни мутации? Отговор на тези въпроси може да бъде даден след години на научни изследвания.

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *