Гъбички предизвикващи инфекции – симптоми

Съществуват различни видове гъбички, които причиняват инфекции, засягащи различни части на тялото.

Симптомите с които се проявява това заболяване са в зависимост от засегнатата част на тялото и вида на гъбичката. Някои видове гъбички съществуват и вътре в човешкото тяло и повечето от тях са полезни за организма. Въпреки това, прекомерното размножаване на гъбичките може да доведе до гъбични инфекции.

Симптоми на гъбичните инфекции

Гъбичните инфекции се делят на три вида – повърхностни, системни и опортюнистични. Повърхностните гъбични инфекции са много чести и се появяват върху кожата и лигавиците на тялото. Този вид гъбична инфекция, не се счита за животозастрашаваща, но може да засегне качеството на живот.

Системните гъбични инфекции засягат вътрешните органи, като гъбичката навлиза в кръвния поток. Това заболяване е по-тежко от първата категория и може да бъде животозастрашаващо.

Третия тип, наречен опортюнистични гъбични инфекции засягат тези хора, които имат слаба имунна система. Тези три категории имат много подкатегории, които са класифицирани въз основа на зсегната част от тялото и вида на гъбичката.

Гъбички по кожата и ноктите

Съществуват различни видове гъбични инфекции на кожата, като трихофития, микоза и др. Гъбичките се размножават на топли и влажни места. Сред различните видове гъбични инфекции, най-често срещаната е микоза и тинеа педис. При този вид инфекция засегнатите места най-често са в зоната между пръстите. Кожата е суха и с усещане за сърбеж.

Друг вид гъбична инфекция наречена трихофития се проявява с червени обриви, разпространени в областта на слабините. Този вид инфекция предизвиква сърбеж и засяга по-често мъжете, които се изпотяват повече. Появява се и по крайниците и корема.

В някои случаи се появява и по скалпа, като причинява образуването на петно по кожата на главата съпроводено със загуба на коса. Гъбичнита инфекция по ноктите е известна под наименованието онихомикоза. В резултат на това заболяване ноктите се деформират, стават по плътни и ронливи.

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *