Демонтаж на климатик – можем ли сами

За демонтаж на климатик или климатични система има доста малко информация към днешна дата. Ако ви се наложи да се преместите в ново жилище възниква въпроса „какво ще правим със старите климатици, не мога ли сам да демонтирам климатиците и да спестя малко пари”. Най – безпроблемният вариант е да изберете фирма, която извърши демонтаж на климатика и монтажа му на друго място. За  всички ентусиасти, които искат да направят демонтаж на климатик сами, ще обясня подробно стъпка по стъпка как се прави.

Най- напред  трябва да съберем фреона. Това е и най-важната работа при демонтаж на климатик. Ако изпуснем фреона се губи целия смисъл от нашето начинание и отиваме на варианта викане на фирма която да напълни климатика. За целта избираме режим COOL на климатика с пуснат вентилатор на макс и задаваме най-ниска температура. Махаме страничните капачки ( най – подходящ инструмент за целта е френски ключ) на крановете външното тяло на климатика. Сега имаме два варианта в зависимост от това дали имаме манометри.

Ако имаме на мястото на долната капачка закачете манометър и наблюдавайте налягането на  фреона. Затваряме крана на тънката тръба ( най – подходящ инструмент за целта е шестограм). Когато манометъра покаже че налягането е под нулата затваряте крана на дебелата тръба ( отново най – подходящ инструмент за целта е шестограм). Ако нямаме манометри затваряме крана на тънката тръба и чакаме между половин и една минута и половина, времето е пропорционално на  дължината на трасето, и затваряме крана на дебелата тръба.

Следващите стъпки от демонтажа на климатика са рутинни. Спираме климатика и го изключваме от щепсела. Добре е да се изчакат няколко минути докато спре да върти вентилатора и тогава да измъкнем кабела от контакта. Следва махане на гайките, които държат тръбите към климатика. Изолираме крановете със каквото имаме ( най – подходящи за целта са тиксо, изолирбанд или специални капачки).Махаме кабелите на климатика от клемореда. Външното тяло е освободено от кабелите и тръби. Остана само да освободим  външното тяло от  стойките( най – подходящи за целта са два ключа номер 13). Може да се наложи да ползвате спрей за премахване на ръждата по стойките.

Започваме да демонтираме вътрешното тяло на климатика. Изрязваме гайките от тръбите. Стягаме тръбите една за друга ( най – подходящи за целта са тиксо или изолирбанд). Освобождаваме вътрешното тяло на климатика от металната планка на стената. В повечето случаи на вътрешното тяло е отбелязана накъде трябва да се натисне за да се освободи. Остана само да  издърпаме вътрешното тяло на климатика  заедно с тръбите. Сваляме металната планка от стената ( най – подходящ инструмент за целта е кръстата отверка) и сме готови с цялата процедура „демонтаж на климатик”.

социални бутони

2 мнения по „Демонтаж на климатик – можем ли сами

  1. Браво за статията, помогна ми

  2. Много полезно инфо.Ами после с монтажа как става,сега фреона е събран,а как се връща в цялата система.Благодаря преварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *