Диабет и видове диабетна невропатия

Диабетът е заболяване, което се характеризира с повишени нива на кръвна захар. Излишното количество на кръвна захар скоро започва да уврежда нервите, които преминават през кръвоносните съдове. В резултат на това пациента получава диагноза диабетна невропатия. Това е състояние се характеризира с некоординирани движения и болки в мускулите.

Диабетна невропатия

Видове диабетна невропатия

Периферна невропатия. Този тип заболяване вреди на нервите, които преминават през периферните части на тялото, като ръце, крака, стъпала и пръсти. Болката е остра и е последвана от мускулна слабост. Изтръпване или усещане за парене в ръцете и краката са едни от най-честите симптоми на периферна невропатия.

Автономна невропатия. Това заболяване се характеризира с нарушени функции на автономната нервна система. Тя регулира функцията на вътрешните органи като: сърце, пикочен мехур, белите дробове, червата и др.

Проксимална невропатия. Този вид невропатия може да ограничи движението на долната част на тялото. Въпреки, че се появява и при двата типа диабет, по-често се среща при пациенти с диабет тип 2. Болката при това заболяване е доста притеснителна и дори дейности като ходене по стълби може да създаде големи проблеми на пациентите.

Фокусно невропатия. Това е относително рядък вид невропатия. Тя засяга обикновено главата и по-скоро очите. Засегнат е нерва, който регулира движението на очните мускули. Дискомфорт в задната част на окото, двойно виждане са някои от най-често срещаните симптоми свързани с фокална неропатия.

Тя причинява парализа на лицето (парализа на Бел), гърдите или коремна болка. Дискомфорт в бедрото, долната част на гърба, пищяла и таза, в зависимост от нерва който е засегнат. Синдром на карпалния тунел, при което се притиска един от важните за ръката нерви.

Контрола върху диабета се счита за най-добрия начин за лечение на това заболяване. Предотвратяване на диабетните усложнения, изисква спазването на здравословна диета, с ниско съдържание на мазнини. Плодовете и зеленчуците трябва да присъстват ежедневно в менюто на пациента. Редовни физически упражнения ще бъдат ефективно средство за контролиране на нивото на кръвната захар.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *