Диабет и видове диабетна невропатия

Диабетът е заболяване, което се характеризира с повишени нива на кръвна захар. Излишното количество на кръвна захар скоро започва да уврежда нервите, които преминават през кръвоносните съдове. В резултат на това пациента получава диагноза диабетна невропатия. Това е състояние се характеризира с некоординирани движения и болки в мускулите.

Диабетна невропатия

Видове диабетна невропатия

Периферна невропатия. Този тип заболяване вреди на нервите, които преминават през периферните части на тялото, като ръце, крака, стъпала и пръсти. Болката е остра и е последвана от мускулна слабост. Изтръпване или усещане за парене в ръцете и краката са едни от най-честите симптоми на периферна невропатия.

Автономна невропатия. Това заболяване се характеризира с нарушени функции на автономната нервна система. Тя регулира функцията на вътрешните органи като: сърце, пикочен мехур, белите дробове, червата и др.

Проксимална невропатия. Този вид невропатия може да ограничи движението на долната част на тялото. Въпреки, че се появява и при двата типа диабет, по-често се среща при пациенти с диабет тип 2. Болката при това заболяване е доста притеснителна и дори дейности като ходене по стълби може да създаде големи проблеми на пациентите.

Фокусно невропатия. Това е относително рядък вид невропатия. Тя засяга обикновено главата и по-скоро очите. Засегнат е нерва, който регулира движението на очните мускули. Дискомфорт в задната част на окото, двойно виждане са някои от най-често срещаните симптоми свързани с фокална неропатия.

Тя причинява парализа на лицето (парализа на Бел), гърдите или коремна болка. Дискомфорт в бедрото, долната част на гърба, пищяла и таза, в зависимост от нерва който е засегнат. Синдром на карпалния тунел, при което се притиска един от важните за ръката нерви.

Контрола върху диабета се счита за най-добрия начин за лечение на това заболяване. Предотвратяване на диабетните усложнения, изисква спазването на здравословна диета, с ниско съдържание на мазнини. Плодовете и зеленчуците трябва да присъстват ежедневно в менюто на пациента. Редовни физически упражнения ще бъдат ефективно средство за контролиране на нивото на кръвната захар.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *