Диабет при децата

Диабетът е патологично състояние, характеризиращо се с намалена секреция на инсулин от панкреаса. Това заболяване е често срещано при децата. Причините за това са различни. Те могат да бъдат екологични или поради излагането на децата на вируси като Коксаки вирус R. Най-уязвими са децата в началото на първата учебна година.

Съществуват два преобладаващи вида диабет. Докато в миналото Диабет тип 2 се срещаше само при възрастните, днес все повече деца страдат от това заболяване. Диабет тип 1, наречен още захарен диабет, се характеризира с много ниски нива на инсулин. В тези случаи се налага на пациентите да бъде инжектирано допълнително количество.

Диабетът при децата има своите характерни симптоми. Необходимост от често пиене на вода, недостатъчен имунитет, замъглено зрение, бавно зарастващи рани, често уриниране, повишен апетит, бърза загуба на тегло, раздразнителност и др. Проблемът със симптомите на детския диабет е, че те могат да се считат като част от израстването на детето. Затова е необходимо внимателно наблюдение.

Има някои симптоми, които обикновено се появяват в началото на деня и са такива, че трудно биха се открили. Това включва прекомерна жажда, глад, често уриниране, замъглено зрение и др. По-тежките форми на симптомите включват повръщане, стомашни болки, тежко дишане, миризма на ацетон в устата и в краен случай кома. Причината за това е до известна степен неактивния начин на живот, съчетан с нездравословна храна.

Какво може да се направи?

Ако откриете някой от характерните симптоми за това заболяване в детето си, трябва веднага то да бъде подложено на тест. Самата процедура е лека и безболезнена. Въпреки, че Диабет тип 2 е нелечим, можете да контролирате това заболяване чрез налагане на подходяща диета и упражнения. Ако се стигне до по сериозни симптоми, ще бъде необходимо инжектиране на инсулин.

Някои деца с диабет трябва да започнат инсулинова терапия от много ранна възраст. За тази цел вместо използването на стандартната спринцовка, съществува писалка за инжектиране, която е много по-удобна. В случай, че детето е твърде малко и не може да се справи само с инжектирането, всеки член от семейството трябва да бъде запознат с този метод.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *