Кратка история на еротичното бельо

Различните народи и култури по-земното кълбо имат различно виждане относно какво намират за секси или еротично. В тази статия ще изследваме как това се е отразило върху съвременните разбирания за еротично бельо. Ще видим, че невинаги това, което в момента намираме за секси е било така и в миналото или обратно.

Бельото за първи път се появява в древна Гърция и Египет. Там за първи път жените започват да носят корсети, като някои от тях са били толкова разголени и пристегнати, че са избутвали гърдите им нацяло извън корсета. В някои отношения дори съвременните разбирания за еротично бельо са по-сдържани от тези тогава.

Корсетите са може би дрехата, която най-много се е променяла през различните епохи спрямо обществените предпочитания, без да е остаряла и до ден-днешен. Корсетът не е променил предназначението си древни времена до сега, просто е придобивал различна форма, за да задоволи изискванията за идеална женска фигура на съответната епоха.

През 17-ти век корсетите са били считани за еротично бельо и са били украсени с панделки, дантелки и бродерия, но понеже са били много пристегнати били забранени от медицинска гледна точка. След около един век отново идват на мода, но този път в комплект с други аксесоари, като чорапогащи и жартиери.

Сутиенът е съвременния вариант на корсетите от преди 2-3 века. За първи път името му се споменава от Мери Фелпс Якоб, която го патентова с това име през 1913 г. През 40-те и 50-те години сутиенът бе разделен на две части за всяка отделна гърда и беше подсилен. През 60-те години сутиенът бе считан за обект, който създава неравенство между мъжете и жените и много феминистки организации го изгаряха на публични места.

За да се стигне до възраждането на сутиена през 90-те години, когато той отново е незаменим аксесоар при избора на еротично бельо.

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *