Дали затлъстяването влияе върху плодовитостта?

Затлъстяването се превърна в епидемия в САЩ през последните няколко десетилетия. ИТМ или така наречения Индекс на телесната маса е стандартен метод за изчисляване на теглото, като резултатите показват дали то е под или над нормата. Въпреки, че не се счита за сто процента точно, това измерване се приема за вярно. Известен е факта, че наднорменото тегло е причина за появата на много сърдечно съдови заболявания.

Затлъстяването и фертилитета при жените

Затлъстяването засяга както женската така и мъжката плодовитост. Затлъстяването е една от основните причини за безплодие при жените. Повишеното телесно тегло предизвиква хормонални дисбаланси, водещи към усложнения свързани с менструацията и овулацията. Мастните клетки в тялото като висцерални мазнини, могат да доведат до производството на вредни киселини и хормони в тялото.

Благодарение на излишните мазнини в организма, жените страдат от симптомите на „естроген господство”, състояние, при което има излишък на хормон естроген в организма. Ако има излишък на естроген в организма, той блокира пътя на яйцеклетката, която трябва да достигне до стената на яйчниците. Това прави зачеването много трудно. Ако функциите на яйчниците са нарушени, това допълнително влияе на овулацията, което води до безплодие.

Затлъстяването се отразява на менструалния цикъл на жените и увеличава риска от спонтанен аборт, високо кръвно налягане и гестационен диабет по време на бременността. Колебания в кръвното налягане са доста често срещано състояние по време на бременност при жени с наднормено тегло.

Затлъстяването е не само вредно за майката, но и за бебето. Някои случаи на вродени дефекти, които включват дефекти на невралната тръба са свързани с прекомерно съдържание на мазнини в тялото на майката. Най-честата причина за безплодие при жените е поликистозен овариален синдром, който причинява хронични проблеми.

Това заболяване води до появата на множество кисти на яйчниците, водещи до производството на големи количества естрогенни хормони, които пречат на овулацията. В много случаи на бременност на жени страдащи от наднормено тегло е било установено, че процентът на успеваемост на завършване на пълния срок на бременността е ниско.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *