Лесни стъпки към зеления живот

Нашите въглеродни следи ще окажат влияние на живота на бъдещите поколения. Затова е много важно да ги намалим възможно най-много. С няколко лесни стъпки можете да започнете един "зелен" и щадящ Земята живот, което всъщност изисква много по-малко усилия отколкото си мислите.

Консумацията на енергия

Където и когато е възможно използвайте слънчевата енергия за затопляне или осветяване. Соларните подгреватели на вода и соларното осветление са най-добрите доказателства за това как можем да се възползваме по-пълноценно от слънчевата енергия. Няма да ви е много трудно да намерите подобни устройства, тъй като те вече са доста разпространени и се предлагат на нашия пазар, а и инсталирането им няма да е никак трудно.

Преминете към по-екологични и икономични LED и флуоресцентни крушки. В съчетание със соларните инсталации, те ще ви осигурят много по-малки сметки за ток. Не забравяйте да загасите осветлението, когато с помещението няма никой. Това ще ви спести пари и ще ви придвижи една крачка по-близо до "зеления" живот.

Още повече можете да намалите консумацията на електроенергия в кухнята, мокрото помещение и банята като:

  • Включвайте съдомиялната само когато е пълна и я нагласете на програма със студена вода.
  • Перете дрехите на по-ниска температура. За да се преборите с упоритите петна, накиснете дрехите за около 15 минути преди да ги поставите в пералнята.
  • Вземайте си повече хладки душове вместо топли през лятото. През зимата използвайте програмуруем термостат, който ще подгрява водата само тогава, когато имате нужда от топла вода.
  • Купувайте икономични електроуреди.

Пестене на ресурсите

У дома водата е може би най-използваният ресурс. Можеш да намалиш нейното разхищение като спазваш някои прости правила. Например, използвай чаша с вода, докато си миеш зъбите, а не я оставяй просто да си тече през цялото време, поливайте растенията само когато е необходимо, инсталирайте устройства за пестене на вода на тоалетното казанче и използвайте високоефективни кранове.

Храната е друг ресурс, който трябва да се пести по пътя към "зеления" живот. Можете да готвите точно количество храна или да замразите излишното във фризера и да го използвате по-късно. Съхранявайте плодовете и зеленчуците при най-подходящите за тях температури, за да не се развалят бързо.

Рециклиране, намаляване, повторно използване

Можете лесно да намалите въглеродния отпечатък, който ще остави вашия живот на бъдещите поколения, като просто знаете как да рециклирате, намалите консумацията на ресурси и използвате повторно. А няма как да не споменем и факта, че това ще ви спести доста пари. Когато например намалите потреблението си на земни ресурси, като пазарувате по-малко от супермаркета и само каквото ви е необходимо, то със сигурност ще спестите от доста ненужни неща, които иначе бихте купили.

Когато използвате повторно нещата, като ги дарите например, можете да направите някой щастлив и в същото време да намалите драстично количествата на отпадъци, които всъщност са използваеми. Когато рециклирате боклука и старите си неща, можете да спечелите от тяхната продажба. Всъщност твърдението, че боклукът може да бъде едно малко съкровище се оказва вярно, когато живееш по-екологично.

В заключение ще кажем само, че "зеленият" живот е постижим независимо на кой етап от живота си се намирате. Той изисква малко усилия и планиране, но децата ви и децата на техните деца ще берат плодовете на този труд. Тогава животът ви ще остави един много по-различен отпечатък.

Бележка от редактора: Връзката сочеше към друг сайт, надяваме се че поправката е вярна.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *