Златни бижута

От древни времена златото е символ на лукс, благосъстояние и разкош. Носенето на златни бижута и украшения издава класа и стил, в същото време е добра инвестиция. Ако купувате златни бижута само, защото искате да инвестирате в нещо стабилно, трябва да знаете, че това не е най-добрият избор.

Златни бижута

По-добре е да инвестирате в инвестиционно злато под формата на златни монети или кюлчета. Цената на златното бижу се определя не само от чистотата на самия материал, но и от изработката на изделието. Това променя цената на бижуто с времето, за разлика от цената на инвестиционното злато, което след време със сигурност ще продадете на почти същата цена.

Златото е мек и изключително еластичен метал. Това го прави широко приложим в бижутерийната промишленост. В бижутерията златото не се използва в чист вид, тъй като е много меко, а обикновено в различни сплави с чистото 22 до 10 карата. Обикновено към златото се добавя мед.

В зависимост от допълнителния метал, златното бижу променя цвета си. Ако има добавка на мед, бижуто придобива червеникав цвят. Ако се добави желязо, бижуто става със синкав цвят, лилаво е бижуто с добавка на алуминий. Бяло злато се получава, когато се добавят паладий или никел.

За да се установи дали една златно бижу е истинско, е необходимо да се консултирате със специалист. Има няколко начина, които да Ви помогнат, но те не са сигурни на 100%. Всяко златно бижу трябва да има маркировка, която да показва неговата чистота. В САЩ, напр., ако чистотата е под 10 карата, не се счита за злато.

Много по-стари бижута нямат печат, защото е заличен от времето, макар бижуто да е златно. Има и обратният случай, да се поставя фалшив печат. Може да пробвате дали Вашето бижу се привлича от магнит. По принцип златото не се привлича от магнит. Ако Вашето бижу се привлича, това означава, че металните примеси в него са повече от златото и бижуто не е истинско. Най-сигурният начин да проверите дали Вашето бижу е от истинско злато е да използвате азотна киселина.

Просто капнете капка азотна киселина върху вътрешната страна на украшението и наблюдавайте реакцията. Ако цветът стане зеленикав, става въпрос само за златно покритие върху друг метал. Ако цветът стане млечно бял, бижуто ви е сребърно със златно покритие. Ако няма никаква реакция, може да сте  сигурни, че Вашето бижу е истинско.

Счита се, че златните бижута са трайни и не се променят с времето, но това не е точно така. За да изглеждат винаги красиви, златните бижута се нуждаят от специални грижи. Не носете златни бижута, ако работите с почистващи препарати, съдържащи хлор. Хлорът уврежда златото и го захабява.

Може лесно да почиствате златните си бижута вкъщи. Използвайте затова само топла вода и обикновен препарат за миене на съдове, който не съдържа абразивни частици. После задължително бижуто са подсушава с мека кърпа, която не съдържа власинки.

Макар бижутата да не се считат за добра инвестиция, тъй като цената им се променя с времето, трябва да знаете, че част от тях може да имат колекционерска или антикварна стойност. Възможно е сред семейните златни  накити да има такива, изработени преди много време и след това рециклирани, което повишава цената им.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *