Идентифицирайте рисковите фактори за инфаркт преди той да ви атакува

Сърдечните удари са сред водещите причини за смъртта, както на мъжете, така и на жените. Той трайно уврежда сърдечният мускул, който няма как да се възстанови. Съществуват множество рискови фактори свързани с получаването на инфаркт, които трябва да се опитаме да избегнем, преди да се превърнем в жертви на сърдечен пристъп.

Връзка между пушене и инфаркт

Тютюнопушенето е сред основните причини за инфаркт. То уврежда сърцето и кръвоносните съдове и води до атеросклероза. Атеросклерозата е състояние, при което артериите губят своята еластичност и много лесно се подпушват.

Запушените кръвоносни съдове пречат на получаването на достатъчно кръв и кислород от сърцето и това може да предизвика болки в гърдите и стенокардия. Когато се образува кръвен съсирек, той отрязва пътя на кръвта през коронарната артерия и това води до получаване на инфаркт.

Тютюнопушенето ускорява процеса на получаване на атеросклероза с увреждане на клетките по повърхността на кръвоносните съдове и сърцето. Този порок също така риска от образуването на съсиреци, тъй като тромбоцитите много лесно започват да се слепват един за друг.

Инфаркт при жените

Хормонът естроген осигурява известна защита от инфаркт при жените. Ето защо повечето жени стават доста по податливи на сърдечни атаки след менопаузата и особено няколко години след това, заради рязкото намаляване на нивата на естроген в тялото им.

Жените, които имат високо кръвно налягане, метаболитни синдроми, високи нива на холестерол, пушачките, с фамилна анамнеза за сърдечно–съдови заболявания и тези с отстранени яйчници са склонни към получаване на сърдечен удар и то дори повече от мъжете.

Пържените храни и инфаркта

Храните претърпели такъв тип обработка могат да доведат до получаване то на инфаркт, тъй като водят до разширяване на кръвоносните съдове и тяхната дисфункция. Такъв тип храни са пържените картофи, хамбургерите, както и другите мазни храни, които се приготвят чрез пържене.

Липсата на сън води до сърдечно–съдови проблеми

Хората, които се опитват да спят само по 3-4 часа в денонощието повишават риска да получат сърдечен удар с два пъти. Липсата на сън и натоварването с много работа води до високо кръвно налягане, хроничният стрес до аномалии във функционирането на сърцето, които фактори са една много добра предпоставка за получаване на инфаркт.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *