Проблемите, които възникват в период на климактериум

Менопаузата е един етап от живота на жената, когато се наблюдава спиране на менструалния цикъл. Съществуват и други моменти, в които месечния цикъл може да спре, но това е поради бременност или някакво заболяване. След период на климактериум няма шансове за забременяване и в повечето случаи симптомите са свързани с появата на горещи вълни, нощни изпотявания и др. Средната възраст за менопауза е 51 години и в редки случаи 60.

В прехода на менопауза могат да се открият някои симптоми, които са твърде неприятни за повечето жени. Най-характерния от тях е нередовния месечен цикъл. Също така внезапното усещане за топлина, съпроводено с обилно изпотяване са част от признаците за климакс.

Настъпването на менопауза, може да доведе до проблеми със съня, вагинална сухота, болезнено усещане по време на полов акт, инфекция на пикочните пътища и уринарна инконтиненция. Промени в настроението и депресия, са също индикация за настъпване на климактериум. Можете да се грижите за всички тези симптоми с помощта на различни терапии за менопауза. Класическото лечение, включва хормонална терапия, която се осъществява с прием на хормони, като естроген.

Съществуват и природни средства за лечение на менопауза, които помагат за намаляване или премахване на горещите вълни. Соята е чудесно лекарство за облекчаване на признаците на климакс, тъй като тя съдържа фитоестрогени. Те се срещат в растенията и действат като заместители на естроген в организма.

Това е един добър вариант, при който няма странични ефекти. За да включите соята в ежедневната си диета, можете да започнете да консумирате храни като тофу, темпе, соево мляко и соеви ядки. Див сладък картоф и корен на валериан са известни също като средства съдържащи фитоестрогени.

Съществува и синтетична хормонална терапия, която включва използването на изкуствени синтетични хормони, които работят по същия начин като естествените хормони в тялото. Най-добрия начин за третиране на симптомите на менопауза е консултацията с лекар. Той ще ви даде правото да изберете между няколко варианта, като ви представи предимствата и недостатъците на всеки един от тях.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *