Климатици и сървъри

Изборът на климатици в помещение, където се намира сървър е доста по-различен от избора, който бихте направили за жилищно помещение или обществена сграда. Тук трябва да се вземат пред вид някои допълнителни факта и да се поставят предварителни и конкретни изисквания от уреда, за да може да изпълнява функциите си правилно и икономично.

Сървърът обикновено трябва да работи непрекъснато: денонощно и целогодишно. От него зависи безпроблемната работа на сайтове, онлайн услуги, фирми, институции и ред други информационни услуги. Неговото охлаждане е от голямо значение за надеждната му работа (да не кажа от решаващо значение).

И от тук, трябва да се изчисли предварително мощността на климатика, който ще бъде монтиран, за да охлажда сървърното помещение. Обикновено, там, където се позиционира сървъра на дадено предприятие, не е необходимо да има пространство от повече от десетина квадратни метра. С други думи площта тук не е от такова значение, както при избора на климатик за друго, стандартно помещение или пък в домашни условия.

Височината обаче в стаята би трябвало да бъде с най-малко двадесет и пет на сто свободно пространство до тавана от заетата височина. Подходящи за сървърно помещение са климатици със сплит система или по-конкретно моносплит. Така се постига по-голяма прецизност при работата на уреда.

Мултисплит системата се ползва с по-голям успех при климатизацията на цялото жилище или на голяма част от сграда, например, защото няколко вътрешни тела имат едно мощно външно тяло. Понякога е по-добре климатичната система да бъде повдигната от пода, за да има по-добра циркулация на въздуха в сървърното помещение.

Поради изключителната важност на задачата по охлаждането на сървъра, тя трябва да бъде предоставена на най-надеждните марки на пазара у нас: Daikin, Mitsubishi Electric, Toshiba, Panasonic, Sharp, както и на най-подходящия модел от тях.

На лице е факта също така, че по-високият клас оборудване, който е предназначен  да се справя с предизвикателствата на сървърна инсталация, с промишлени обекти, където има допълнително нагряване и други ще бъде по-икономично и ефективно, от покупката на твърде евтини машини от неизвестни производители.

Използването на недостатъчно добра техника и с недостатъчна мощност ще доведе до по-голям разход на енергия, до по-чести и по-сериозни ремонти в бъдеще. Отделете достатъчно средства, за да сте доволни и за напред, особено, когато се касае за охлаждането на такава специализирана техника, като сървърите. Инвестицията в добра климатична система ще ви се отблагодари със сигурност, надеждност и икономичност.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *