Какво представлява коефициента на интелигентност?

Коефициентът на интелигентност или още IQ (Intelligence Quotient) е числова стойност, използвана за измерване на интелекта на хората. Той се отнася до определени функции на мозъка свързани с логиката и мисленето и не оценява характера, мъдростта и познанията на даден човек.

Колкото е по-високо това число или този коефициент, толкова по-висока е интелигентността на човека. За да бъде получена тази стойност, човек трябва да бъде подложен на стандартизиран тест за интелигентност, на който предварително са се тествали голяма група хора. Това е нужно защото резултатите са относителни един спрямо друг, тоест не може да тестваме само един човек и да узнаем неговия IQ. Когато имаме много резултати на произволни хора, тогава можем да приложим специална функция за стандартно отклонение.

Средно-аритметичния резултат от всички се смята за среда и хората с такъв резултат имат коефициент на интелигентност от 100. Тези граници, образуващи 50% от резултатите пък се приема че отговарят на коефициентите от 90 до 110. И така нататък по функцията се определя всеки резултат на какъв IQ отговаря. Достатъчно подробности по този въпрос.

Кой IQ се приема за нормален?

Може би това би било по-интересно. В идеалния случай IQ от 100 е точната среда на целия свят и ако имате такъв коефициент на интелигентност, то вие сте напълно нормални, поне от гледна точка на интелекта си. Всъщност за нормални се приемат хората с IQ от 90 до 110. Това са 50% от населението. Останалите 50% са или с повече или с по-малко и следователно са някаква степен с висока или ниска интелигентност.

Кога някой се смята за гений?

Прието е за хората с IQ от 140 и нагоре да се смятат за гений или почти гении. Примерно Алберт Айнщайн е имал около 160. Между другото има и много хора с доста повече от него, които просто не са станали толкова известни. Едва 0.5% от хората на Земята имат IQ от 140 и нагоре.

А хората с много ниска интелигентност?

Естествено има и такива. Някои болести и увреждания на мозъка довеждат до изключително нисък интелект. Може да се каже, че хора с коефициент на интелигентност под 70 имат някакви умствени затруднения. Тези с IQ под 25 се наричат идиоти, поне това е медицинския термин.

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *