Косопад и причини за появата на този проблем

Съществуват много причини за поява на косопад. Те могат да се дължат на околната среда или да са генетично наследени. Понякога косопадът бива предизвикан от козметични процедури или в следствие прекомерното  третиране на косата с химикали и уреди излъчващи висока температура като маши, преси, сешоари и други.

Често този здравословен проблем се проявява в следствие приема на лекарства, оказващи неблагоприятно въздействие върху човешкия организъм. Пример за това при жените са противозачатъчните таблетки, а при мъжете могат да бъдат всички видове лекарства на хормонална основа.

Факт е, че косопадът може да се дължи и на вътрешни заболявания. В такива случаи и при най-беглите предположения за подобен здравословен проблем, трябва да се потърси медицинска помощ. Това е от голяма важност, защото косопада в този случай може да бъде единствен симптом на сериозно заболяване. Едни от най-често срещаните  видове косопад са:

- Телогенен ефлувиум – неговото настъпване може да бъде в следствие раждане, стрес, диета, недохранване, физическа травма, ваксинация, както и в следствие приема на лекарства или влиянието на токсини.
- Анагенния ефлувиум се наблюдава при хора, подложени на лечение с химиотерапия или в следствие на погълната силна отрова, които водят до нарушение на делението на клетките или метаболитна активност на космения фоликул.
- Кръговият косопад се дължат на имунната система на даден индивид. Тя атакува собствените си клетки и за това кръговия косопад се счита за автоимунно заболяване. Други причинители са стресът, наследствеността, алергии и инфекции.

Най – често срещаната форма на косопад при жените и мъжете е заложената генетическа липса на хормони, отговарящи за растежа на косата. Андрогенната алопеция е причинител  в над 95% от случаите на косопад при мъжете, но е срещана и при жените.

Този вид косопад при мъжете се дължи на генетично заложената наследствена чувствителност на космените фоликули към дихидротестостерон. Това води до тяхното умаляване и съответно – до изтъняване на косъма и до отдръпване на линията на окосмяване.

Заболявания на щитовидната жлеза, също могат да причинят косопад, както и системни заболявания, инфекции и други.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *