Три начина за лечение на загуба на костна плътност

Намаляване на костната плътност, води до нарушения в тяхната структура, което е причина за лесната им чупливост. Здравината на костите зависи от съдържанието на протеини, калций и колаген, които при нормални условия не позволяват появата на фрактури. При развитие на остеопороза обаче, счупванията на бедрената кост, гръбначния стълб и китките е често явление.

Според материали публикувани в здравен портал „Фрамар”, загуба на костна плътност е заболяване, което може да се развива в продължение на дълъг период от време, без да проявява никакви симптоми. Въпреки това в по-късна фаза, индикация за болестта е получаването на фрактура.

Гръбначните наранявания могат за предизвикат силна болка, която се усеща от двете страни на тялото, а повтарящи се фрактури могат да предизвикат хронични болки в долната част на гърба. Това води до изкривяване на гръбначния стълб и образуване на гърбица.

Друг вид фрактури са свързани със счупване на бедрената кост, чието възстановяване може да отнеме доста време. Поради изключителната крехкост на костите, лека кашлица е достатъчна за да доведе до счупване.

Точната причина за появата на това състояние не е известна. Организма има функцията да разгражда стара костна тъкан и на нейно място да изгражда нова. Този процес се забавя с напредването на възрастта.

Плътността на костите зависи също така и от съдържанието на калций, фосфор и други минерали в организма. Нивата на хормона естроген също влияе на костната плътност при жените. По време на менопауза, хормоналния дисбаланс причинява нарушения в структурата на костите.

Съществуват няколко начина за лечение на остеопороза, с помощта на лекарства и терапии. Някои от тях включват:

  • Медикаменти – много лекарства са на разположение, които инхибират костната загуба и запазват костната маса. Ралоксифен е медикамент, който има ефекта на естроген, без наличие на странични ефекти. Терипаратид се използва за лечение на жени след менопауза, чрез стимулиране растежа на костите;
  • Хормонална терапия – естрогенната терапия след период на климакс, помага в поддържането на костната плътност. При този вид лечение обаче, има странични ефекти, които могат да повишат риска от образуване на рак;
  • Физикална терапия – тя помага в подобряване на здравината на костите и предотвратява фрактурите при падания;

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *