Симптоми и лечение на грип

Грипът е вирусна инфекция, която засяга голям брой хора всяка година. Грипният вирус е най-активен по време на есенно-зимните месеци, но това не пречи на някои хора да бъдат засегнати по всяко време на годината.

Грип

Грипът засяга дихателната система, включително носа, гърлото, бронхите и белите дробове. Симптомите на грип са подобни на тези при обикновена настинка и включват висока температура, втрисане и треперене, главоболие, умора, неспокоен сън, повръщане и диария, кашлица, липса на апетит, хрема или запушен нос и болки в тялото.

Те обикновено се появяват внезапно в рамките на 24-48 часа. За разлика от обикновената настинка, при инфекция с грипен вирус симптомите могат да се усложнят, ако не се вземат навременни мерки. Някои от тези усложнения включват дехидратация, бактериална пневмония и влошаване на някои заболявания като сърдечно-съдови, астма, диабет и др.

Грипният вирус може да засегне всеки, но най-податливи на тази инфекция са децата и възрастните хора със слаба имунна система. Ако не се лекува навреме, инфекцията може да доведе до усложнения, които могат да изискват хоспитализация.

Друга група хора, които са изложени на повишен риск от грипна инфекция са бременните жени, младите майки, заразени с ХИВ, хора със слаба имунна система и др. Също така застрашени от атака на грипен вирус са и хората със заболявания като диабет, белодробни заболявания, бъбречни заболявания, сърдечни заболявания или заболяване на черния дроб.

Експерти предполагат, че хора които са във високо рисковите групи, трябва да бъдат наясно с причините, симптомите и лечението на грип. Вируса се разпространява по въздушно капков път или чрез докосване. Възрастните могат да заразят други хора един ден преди получаване на симптомите и до 7 дни след появата им. Така, че е възможно да заразите някой с грип преди да разберете, че вие сте болен.

На болните от грип се препоръчва да почиват пълноценно, да консумират много течности и да избягват тютюнопушене и алкохол. Вашият лекар може да препоръча използването на антивирусни медикаменти.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *