Симптоми и лечение на хипертония

Хипертония или високо кръвно налягане е заболяване, което се характеризира с покачване на кръвното налягане в артериите. Състоянието се класифицира като първична хипертония или вторична хипертония.

Причини за повишаване на кръвното налягане

Първичната хипертония е най-честата форма на това заболяване. Кръвното налягане се покачва с напредване на възрастта. Болестта е резултат от сложното взаимодействие на гени и фактори на околната среда. Инсулиновата резистентност е също причина за поява на високо кръвно налягане. Последни проучвания показват, че ниско тегло при раждане, майка пушачка, липса на кърмене също са рискови фактори за есенциална хипертония.

Високо кръвно налягане

Вторичната хипертония е в резултат от някое друго основно заболяване. Най-често това са проблеми с бъбреците и ендокринни заболявания, като например синдром на Кушинг, хипотиреоидизъм, синдром на Кон, хиперпаратиреоидизъм и др. Други причини за вторична хипертония са затлъстяване, обструктивна сънна апнея, бременност, използването на някои лекарства и др.

Симптоми на хипертония

Няма гаранция, че човек който има високо кръвно налягане ще прояви някакви симптоми на заболяването. Неусложнена висока хипертония, обикновено се получава без никакви симптоми. Около 35% от хората не знаят, че имат високи нива на кръвно налягане и това може да продължи с години. Поради тази причина е препоръчително да се правят периодични измервания на кръвното налягане, дори когато няма никакви признаци за неговото повишаване.

При някои пациенти обаче, се появяват симптоми като: главоболие, замаяност, недостиг на въздух, замъглено зрение, гадене, понякога бъбречна недостатъчност и др. Въпреки всичко симптомите са нещо, чрез което организмът ни съобщава, че има здравословни проблеми. Ето защо вземането на навременни мерки е много важно.

Лечение на хипертония

Първата стъпка при лечение на този вид болест, включва промяна в диетата, физически упражнения и понижаване на теглото. Ако състоянието е много тежко и изисква незабавно използване на медикаменти, промените в начина на живот все пак се препоръчват във връзка с употребата на лекарства.

Хранителната диета трябва да включва много ядки, пълнозърнести храни, риба, птиче месо, плодове и зеленчуци. Основно трябва да се намали консумацията на натрий. Често се използва прием на диуретици, бета блокери, алфа блокери и др. Понякога се налага да се прилага лечение с две лекарства в комбинация. Всичко това зависи от причините за поява на заболяването и общото състояние на пациента.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *