Как да изберем подходящ матрак?

Силата на добрия нощен сън не трябва да се подценява. Докато спим, тялото ни се възстановява, затова е важно да имаме добра нощна почивка, а тя е свързана с това да спим на матрак, който е точно за нас. Как да сте сигурни, че матрака на който спите в момента е подходящ за вас?

Ако на сутринта се чувствате свежи и отпочинали, значи това е вашият матрак; и обратното ако спите на неправилния за вас матрак, сънят ви няма да е спокоен, ще събуждате често през нощта и ще имате болки в гърба.

Важни фактори при избора на матрак са: комфорта и опората. Затова, когато избирате матрак, пробвайте преди да купите. Легнете върху него, за да усетите дали ви е удобен. Опората е от изключително значение, матракът трябва да поддържа гръбнака в правилна позиция и да следва формите на тялото.

Според материала от който са направени матраците разграничаваме следните видове: матраци с мемори пяна, латексови и с пружини.

Матраци с мемори пяна

Мемори пяната е създаден от НАСА преди двадесет години, но в дългосрочен план никога не е бил използван в космическата програма. Намира приложение обаче в направата на матраците. Матраците с мемори пяна са по-гъвкави и реагират на топлината на тялото, затова и бързо се приспособяват към формата на тялото.

Матраци мемори пяна са по-плътни и по-благоприятни, в сравнение със стандартните матраци. Поради гъстата пяна в основата си те осигуряват добра опора на тялото. Безспорно матраците с мемори пяна са най-добрите матраци. Те са произведен от нови, екологични материали с гарантирано качество.

Латексови матраци

За разлика от мемори пяната, латексът е по-еластичен с отворена клетъчна структура, която незабавно се възстановява след натиск. Поради своята еластичност латексовите матраци бързо заемат позицията на тялото. Най-често те се произвеждат от синтетичен латекс, по-рядко от натурален или комбинация от двете. Те са по-евтиния вариант на матраците с мемори пяна.

Матраци с пружини

Матраците с пружини са били използвани в продължение на години и се считат за стандартни. При тяхната изработка се използват много пружини свързани по между си. Основен недостатък на матраците от пружина е че нямат еластична повърхност, тежестта на тялото не се разпределя равномерно, след време пружините омекват и матрака хлътва. Най-добрият съвет е избягвайте матраците с пружини.

За да бъде оправдана инвестицията ви за матрак, добре е да изберете такъв за който производителят дава поне 10 години гаранция.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *