Менопаузата – края на репродуктивния период на жената

Менопаузата е етап от живота на всяка жена, в който се прекратява нейната репродуктивна функция. Това се дължи на намаляването на женските хормони , произвеждани от яйчниците. Средната възраст на жените в менопауза е 51 години, като тази възраст варира между 48-55 години.

Менопауза

Когато това се случи при жени преди 45 годишна възраст, състоянието се нарича преждевременна менопауза. Намаляването или липсата на женски полови хормони, може да повлияе на различни органи на тялото и да определи признаците и симптомите, известни под наименованието климактеричен синдром.

Менопаузата е спиране на функцията на яйчниците. Те престават да произвеждат естроген и прогестерон. Това състояние не е болест а само един етап от живота на жената. Основната характеристика на менопаузата е спирането на менструалния цикъл.

Съществува връзка между първата менструация и възрастта на менопаузата. Ако менструалния цикъл е започнал в по-ранна възраст, толкова по-рано ще започне и менопаузата. Климактериума е биологичен процес, който започва за повечето жени в средата на тридесетте години.

През това време, яйчниците постепенно започват да произвеждат по малки количества естроген и прогестерон. Естрогенът насърчава развитието на гърдите и матката на жената, контролира цикъла на овулация, когато яйчника отделя яйцеклетката в маточната тръба и засяга много аспекти на физическото и емоционално здраве на жената.

Прогестеронът контролира менструацията и подготвя лигавицата на матката за приемане на оплодената яйцеклетка. Естествената менопауза започва, когато една жена има липса на менструация за период от 12 последователни месеца.

Това обикновено се случва когато тя е на възраст между 45 и 55 години, като възрастта е различна при различните жени. При жени, които се подлагат на операция за отстраняване на двата яйчника менопаузата настъпва внезапно.

По време на менопауза една жена може да изпита симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, безсъние, сухота във влагалището и др. В допълнение към това, могат да се получат някои дългосрочни усложнения като остеопороза и коронарна болест на сърцето.

По време на менопаузата прехода е завършен, производството на хормони е намаляло значително. Въпреки, че ниските нива на естроген се произвеждат от надбъбречните жлези и мастните клетки, след менопауза те са само около една десета от нивото, установено в перименопаузата.

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *