Менопауза и косопад

Връзката между менопаузата и косопада е настъпилия хормонален дисбаланс. Съществуват алтернативни лечения на менопаузата, свързани с проблема косопад, които включват комбинация от промени в начина на живот, лекарства на билкова основа и хормонозаместителна терапия.

Косопад и менопауза при жените

Менопаузата е труден етап в живота на жената, който бележи края на менструалния цикъл. Този преход е съпроводен от редица физически и емоционални промени. Един от най-често срещаните проблеми при 50-75% от жените в менопауза е изтъняването и загубата на коса.

С приближаването на периода на менопауза, количеството на естроген в женския организъм значително намалява. Този хормон играе важна роля за състоянието на космените фоликули и стимулира растежа на косата. Това намаляване на естроген, повишава производството на тестостерон (мъжки хормон/).

Внезапното спадане на естрогена и повишеното ниво на тестостерона са основните причини за появата на косопад при жените. В допълнение на този фактор, загубата на коса и намаляване диаметъра на косъма зависят и от повишените нива на стрес. Подходите за лечение на симптомите на менопаузата и косопада са фокусирани върху преодоляването на първопричината, т.е. хормоналния дисбаланс.

Предприема се лечение на хормонално ниво, което подобрява растежа на косата, безсънието, промените в настроението, наддаване на тегло и др. За справяне със загубата на коса по време на менопаузата, се препоръчват строги изменения в начина на живот.

Трябва да се има в предвид, че хормонална заместителна терапия с прилагане на естроген води до нежелани реакции. Следователно трябва да се обсъдят ползите и отрицателните ефекти от тази терапия. По-безопасния начин за възстановяване на нормалния растеж на косата са лекарствата на билкова основа.

Трябва да се направят някои промени в начина на живот като въздържание от алкохол, намаляване приема на кофеин, балансирана диета и др. Тъй като стресът също е основен фактор за причиняване на косопад при жени в менопауза, трябва да се вземат участия в упражнения по йога, медитация, релаксация.

По-крайния вариант за справяне с проблема е трансплантация на коса. Подобно на другите видове хирургически интервенции, те са много скъпи и могат да причинят усложнения.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *